İki ülke karşılıklı hazırlık yapıyor

İki ülke karşılıklı hazırlık yapıyor
Putin’in ekonomik yaptırım kararlarına karşı Türkiye de önlemleri başlatınca, iki ülke de tedbirler için harekete geçti. Antalya’da turizmciler bakanla zirve toplantısı yaptı

Rusya Sanayi  Bakanlığı da, otomotiv üreticilerine Türkiye’den yapılan otomotiv yan sanayii ithalatını farklı ülkelere yönlendirme olasılığını değerlendirme tavsiyesinde bulundu.

Rusya’nın  Türk  hava sahasını ihlal eden uçağını  Türkiye’nin düşürmesinin ardından iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler gerildi. Moskova’nın sebze meyve ithalatının yanısıra, Türkiye’ye turist göndermeyi durdurmasının ardından, Ankara’da alınacak önlemleri masaya yatırdı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası alınması gereken önlemler konusunda hükümete bir rapor sundu. Turizmciler de dün Antalya’da Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’la milyarlarca dolar kaybın telafi edilmesi için zirve toplantısı yaptılar. Bakan Ünal, 2015 yılında sağlanan yakıt desteğinin kapsamının genişletilmesi yönünde bir çalışmalarının olacağını açıkladı. Ünal, bu uygulamanın 2016 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayacak şekilde düzenleneceğini kaydetti. Toplantıda temsilcilerin destek, öneri ve taleplerinin olduğunu belirten Ünal, “Bu talepleri pazartesi Bakanlar Kurulu gündeminde ele alacağız. Ardından Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda görüşeceğiz” dedi.

Otomotiv üretimi yavaşladı

Türkiye önlemler için işadamlarıyla toplantı üstüne toplantı yaparken, Rusya’da tedbirler konusunda harekete gevçti. Sputnik’e göre Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ülkedeki otomotiv üreticilerine Türkiye’den yapılan otomotiv yan sanayii ithalatını farklı ülkelere yönlendirme olasılığını değerlendirme tavsiyesinde bulundu. Bakanlığın Türkiye’nin “karşı yaptırım” kararı almasından korktuğu ve bu yaptırımların özellikle Rus şirketlerin Türkiye’ye bağımlı olduğu otomotiv yan sanayi alanını kapsamasından endişe edildiği belirtildi. Öte yandan Rus otomotiv şirketlerinin ise bakanlığın tavsiyesine olumlu yanıt vermediği ve böyle bir adımın gereksiz olduğunu göstermek için materyal topladığı ifade edildi.

Basın eleştiriyor

Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı ekonomik tedbirler, ülke medyası tarafından da eleştiriliyor. Rusya’nın en saygın ekonomi gazetelerinden RBC’te yer alan ve Alfa Bank yetkililerine dayandırılan haberde, Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımların Rusya’da enflasyon sorununu derinleştireceği ifade edildi. Habere göre, yaptırımlar nedeniyle Rusya’daki meyve-sebze ve seyahat hizmetlerinin pahalılaşacağına işaret eden Alfa Bank ekonomistleri, yüzde 15 civarında seyreden mevcut enflasyon oranlarının da 2 puan daha artabileceği uyarısında bulundu.

Ağır darbe vuracak

Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Vedomosti’nin haberinde ise Türkiye ile gerilim Rusya otomobil sanayisine ağır darbe vurabileceği kaydedildi. Renault ve Nissan firmalarına yakın kaynaklara dayandırılan haberde, otomobil parçalarına herhangi bir yaptırım uygulanmamasına rağmen, Türkiye’den ithal edilen otomobil parçalarının gümrüklerde bekletildiği belirtildi. Rus Federal Gümrük Servisi ve Sanayi Bakanlığına birçok başvuru yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren yetkililer, söz konusu tedbirlerin Rusya’daki oto sanayii üretimini yavaşlattığının altını çizdi.

 

Kamyonculardan vergi eylemi 

Rusya’daki ekonomik krizin giderek derinleşmesi karşısında Putin’in kamyonculara kilometre vergisi getirmesi kamyoncuları eyleme götürdü. Birçok kamyon şöförü eylemlerinden dolayı tutuklandı. Öte yandan, “gazeta.ru” internet sitesinde kaleme alınan makalede, kıyafet ve gıda gibi ürünlerin ithalatının yasaklanmasının, bir ülkenin ekonomik zayıflığına işaret ettiği aktarıldı. Türkiye’ye yönelik yaptırımlardan öncelikle Rus ekonomisinin etkileneceğine dikkati çeken makalede, “Türkiye ile ilişkilerin kötüleşmesi, Rusya için kesinlikle zor olacak. Türkiye, Rusya’nın ticari ortakları arasında altıncı sırada ve Rusya’nın ihracatının yüzde 5’i bu ülkeye yapılıyor” ifadelerine yer verildi.