Kırım'da 3 yılda 4 bin 950 insan hakları ihlali kaydedildi

Kırım'da 3 yılda 4 bin 950 insan hakları ihlali kaydedildi
Yedi yıldır Rus işgali altında bulunan Kırım’da son 3 yılda 4 bin 950 temel insan hakları ihlali kaydedildi. Bu süre içinde kaydedilen ihlallerin yüzde 40’ının adil yargılanma hakkıyla ilgili olduğu belirtildi.

Kırım Haber Ajansı''nda yer alan habere göre, Rus işgali altında bulunan Kırım’da 2017-2020 yılları arasında 4 bin 950 temel insan hakları ihlali kaydedildi. Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 11 Mayıs günü, “2020 itibarıyla işgal altındaki Kırım’daki durumun analizi” adlı araştırmayı sundu. Merkezin uzmanları söz konusu belgede, işgal yıllarında yarımadadaki suçların ana eğilimleri, dinamikleri ve sayılarını ortaya koydu.

İHLALLERİN YÜZDE 40’I ADİL YARGILANMA HAKKIYLA İLGİLİ

Üç yıl boyunca kaydedilen ihlallerin yüzde 40’ının adil yargılanma hakkıyla ilgili, yüzde 15’i tutuklamalar ve yüzde 15’i sorgulamalarla, yüzde 13’ü tutuklamalarla ilgili olduğu ifade edilirken, yüzde 7’sinin ulaşılabilir en yüksek fiziksel ve zihinsel sağlık standardı hakkının ihlali olduğu, yüzde 5’inin ise arama ve yasa dışı sevkiyat ile ilgili olduğu aktarıldı.

SON ÜÇ YILDA GÖZALTI SAYISI 2,8 KAT ARTTI

Kırım Tatar Milli Meclisi Hukuk İşleri ve Dışişleri Daire Başkanı ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Kırım’da toplam gözaltı sayısının son üç yılda 2,8 kat arttığını, adil yargılanma hakkının 4,1 kat ve yasa dışı sevkiyat sayısı ise 11,6 kat arttı. Bariyev, Rus işgali altındaki Kırım’da yapılan yasa dışı aramaların sayısının 2017 yılına göre 4,7 kat arttığını, son üç yılda 15’i Kırım Tatar halkının temsilcisi olmak üzere 21 zorla kaybetme vakası kaydedildi.