Kırmızı et üretimi yüzde 12 azaldı

Kırmızı et üretimi yüzde 12 azaldı
TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, kırmızı et üretimi 2018 yılının son çeyreğinde yıllık bazda yüzde 12,1 azalırken, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 23,5 düştü.

Son istatistikler Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin halka “Az et yiyin” önerisinde bulunduğu dönemde, kırmızı et tüketiminin yüzde 12 düştüğünü gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) rakamlarında tüketim bilgisi yer almamadı ancak, fiyatın yükselmesine rağmen üreticinin arzı artırmaması, tüketicilerin bakanın tavsiyesine uyduğunu gösterdi. Bununla birlikte döneme ilişkin ithalat istatistikleri de bulunmuyor.

Pakdemirli et fiyatlarındaki astronomik oranda artışın tartışıldığı ve ucuzluk için ithalatın yoğunlaştığı günlerde (13 Kasım) şunları söylemişti.: “Eti biraz daha az yersek bu iş çözülecek. Diyetisyenler de bunu öneriyor.”

KOYUN ETİ ÜRETİMİ SIĞIRA GÖRE DÖRT KAT FAZLA DÜŞMÜŞ

TÜİK, bakanın konuştuğu dönemi içine alan yılın son çeyreğini (ekim, kasım, aralık) içine alan et üretim istatistiklerini yayınladı:

-2018 yılı dördüncü çeyreğinde kırmızı et üretimi, kurban bayramının içinde olduğu bir önceki çeyreğe göre yüzde 23.5 azaldı.

-Tüketim bir önceki yılın aynı çeyreğine göre de yüzde 12.1 düşüşle, 259 bin 672 tonolarak kayda geçti.

-Toplam kırmızı et üretimi içinde sadece kesimhanelerde üretilen kırmızı et miktarı ise 185 bin 324 ton oldu.

-Sığır eti üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 21.8, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7.8 azaldı.

-Koyun eti üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 37.3, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 31.2 azaldı.

-Türkiye’de toplam kırmızı et üretimi, geçen yılın dördüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12.1 azalarak 259 bin 672 ton olarak tahmin edildi.