KİTAP / AHMET YABULOĞLU

KİTAP / AHMET YABULOĞLU
Tarihi yapmak kadar onu yazmak da kolay değildir

Tarihi yapmak kadar onu yazmak da kolay değildir

İngiliz tarihçi Sir John Elliott tarafından kaleme alınan “Tarihi Yapanlar Tarihi Yazanlar” adlı kitap, tarih yazımı/metodolojisi alanında büyük boşluk dolduran kaynak bir eser

127588-(1).jpg

Araştırmaya ve tarih yazınına adanmış yaklaşık altmış yılın verdiği bakış açısıyla, J. H. Elliott çalışmalarından bir adım uzaklaşıp tarih biliminin ilerleyişini değerlendiriyor.

İspanya, Avrupa ve Amerika Anakara’sı tarihçisi olarak edindiği şahsi tecrübelerden yola çıkarak, tarihçilerin çalışmaları ve bu alanın 1950’lerden bu yana geçirdiği değişim üzerine ustalıklı ve keskin bir analiz yapıyor. Profesyonel tarihçiler, tarih öğrencileri ve zevk için tarih okuyanlar, Elliott’un bu zevkli eserinde, tarihi çalışmaların şekillenmesine dahil olan şeylere ve bu çalışmaların karşılığında fikir ve eylem dünyasını nasıl değiştirdiğine dair yeni bir anlayış bulacaklardır. Manchester Üniversitesi’nden Prof. Joseph Bergin, Elliott’un bu önemli eserini şu sözlerle değerlendiriyor:

“Bu kitap 1950’lerden bu yana, büyük önem taşıyan erken modern tarih yazımı ilgi alanlarının geniş çaplı bir panoramasını içeriyor. Eserin zamanlaması mükemmel, edebi yanı güçlü ve değerlendirmeleri de dengeli. Nispeten genç tarihçilerden oluşan yeni nesil açısından son derece değerli bir yol haritası olacaktır.”

Başta genç tarihçiler, araştırmacılar olmak üzere bütün tarihçiler için bir başucu kitabı niteliğindeki bu çalışmanın Önsöz’ünde Elliot, şunları belirtiyor:

“...Geçmişi tüm ayrıntılarıyla izah etmek kolay ulaşılabilir bir hedef değil ve ciddi tarihçiler de, bunu arzu etmekle gerçekleştirmek arasındaki büyük uçurumun her zaman farkındadırlar. Ancak bu uçurumu aşma çabası, hayal kırıklığına olduğu kadar heyecana da gebe. Heyecanlı tarafı, aynı anda güncel yaklaşımların ve varsayımların yarattığı sınırlamaları fark ederken, onlardan kurtulma mücadelesinden geliyor. Evvelki çağlardan birine yoğun şekilde daldıktan sonra, orada yaşayanlara dokunabilecek kadar yaklaşmanın, ya da en azından davranışlarını ya da arzularını kısmen kavramanın yarattığı heyecan çok büyük ve bu sayede tarihi araştırmanın insanı fazlasıyla tatmin eden bir deneyim olduğu söylenebilir. Ben de bu kitapla, geçmişi incelemenin taşıdığı mükâfatlara ve tarih yazmanın keyfine dair bir fikir verebilmeyi umuyorum.”

Tarihçi Kitabevi Tel: (0216) 418 68 86

 

********

 

Milliyetinizi Unutmayın

Hasip Sarıgöz, “Türk’ün Çuvalla İmtihanı” adlı kitabını okuyacaklara şu hatırlatmaları yapıyor: Bu kitabı okurken maalesef gururlanamayacaksınız.

127587.jpg

Sevinemeyeceksiniz ve gülümseyemeyeceksiniz. Düşüneceksiniz ve düşündükçe yumruklarınızı sıkacaksınız, bazen gırtlağınız düğümlenecek! Korkmayın ve üzülmeyin çünkü kitabı okurken bu belirtilerden ve buna benzer reflekslerden biri veya birkaçı sizde ortaya çıkıyorsa; hala benliğinizi koruyor ve hâlâ insanlığınızın ve milliyetinizin farkındasınız demektir.

Togan Yayınları Tel:(0212) 542 02 98

 

***********

 

Karabağ Soykırımı

Hüseynbala Mirelemov’un Karabağ katliamını konu alan kitabı, “Utanç” hakkında Azerbaycan’ın büyük şairi Bahtiyar Vahapzade şunları yazıyor: Eserinizi yalnızca yarısına kadar okuyabildim.

127586.jpg

Kederle boğuldum, gözyaşlarıma hâkim olamadım. Bu kadar büyük bir dertle yaşamayı becerebildiğim için utanç duydum. Atalarımızın emaneti olan cennet misali Karabağ’ı düşmana teslim ettikten sonra hâlâ yaşayabildiğimiz için o kutsal vatan toprağında yetişen dehaların ruhları karşısında hepimiz utanç duymalıyız. 

Aygan Yayıncılık Tel:(0216) 336 21 25

 

*******************

 

Efsane değil, sadece gerçekler

Gazeteci yazar Vedat Yenerer, yeni kitabı, “PKK içindeki Gizli Ermeni Örgütlenmesi / Maşalar ve Piyonlar”da çok yazılıp söylenen iddiaları elle tutulur biçimde okura sunuyor.

127585.jpg

Kürt görünümlü bölücülüğün tavan yaptığı son 10 yılda PKK ve bölücü Ermeniler arasındaki ilişkilerin ne kadar derin olduğunun ve bunların Sevr dayatmacıları tarafından beslenip yönlendirildiğinin net biçimde ortaya çıktığını belirten Yenerer, “Umarım, kitabı okuyan Kürt kardeşlerimiz kendilerine oynanan oyunun farkına varırlar” temennisinde bulunuyor.

PKK içindeki Ermeniler konusunun bir efsane olarak hep söylenegeldiğine işaret eden Prof. Dr. Ümit Özdağ da Vedat Yener’in kitabı hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bunun bir efsane değil çok önemli bir gerçek olduğunu araştırmacı gazeteci Vedat Yenerer bu çalışmasında delilleri ile ortaya koyuyor. Vedat Yenerer’in kitabı bu konudaki ilk kitap. Yenerer, yüzlerce kaynağa dağılan bilgileri, imaları, dolaylı ve dolaysız kanıtları bal yapan bir arı gibi büyük bir titizlikle toplayarak bir araya getirmiş. Yenerer’in bu çalışması ile PKK içindeki gizli Ermeni örgütlenmesi olanca açıklığı ile ortaya çıkıyor. Tabii ki Vedat Yenerer’in ortaya koyduğu kanıtlara itiraz edemeyecek olanlar, ya kitabı görmezlikten gelecekler ya da küçümsemeye çalışacaklar. Ancak ne yaparlar ise yapsınlar Vedat Yenerer’in bu çalışmasının önemi ortadan kalkmayacak. Umarım bu kitabı PKK’ya değişik nedenlerle sempati duyanlar da okur. O kadar çok öğrenecekleri ve ders alacakları şey var ki bu kitapta..”

Bilgi Yayınevi Tel: (0312) 217 63 40