Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Kız babası...

Anadolumuzun ak sakallıları "Kızı olmayan baba oldum demesin" diye boşuna söylememiş. Türk erkeklerinin önemli bölümü "erkek" çocuk beklentisi içindedir. Doğan çocukların isimleri bile söz konusu beklentiler yüzünden belirlenir. Merhum anacığımın adı Yeter idi. Sebebi 6 kız kardeşin en küçüğü. Rivayete göre "Yeter" dendikten sonra 2 erkek kardeşi olmuş. Doğan çocukların hastalıklar yüzünden ölümünden dolayı "Yaşar" ismi erkeğe de, kıza da verilirdi eskiden. Benzer çok örnekler var. Konumuz kız babası olmak. İlk çocuğum Aybikehan prematüre doğdu. Kuvez içerisinde ilk gördüğümde, saç tellerimden, ayak tırnaklarıma kadar sıcak bir şeyler aktığı esnada "Ben şimdi baba mı oldum" tepkisini göstermiştim. O günden bugüne hep "En sevgili" oldu. Oğlumu da çok seviyorum lakin evin reisi hep kızım oldu. Büyüdü, okulunu bitirdi. İşe başladı ve günü geldi yuvadan uçtu... Tabiatın yasası... Hem hüzünlü hem de muradına erdiği için sevindirici... Bu duyguyu binlerce okuyucumuz yaşamıştır. Bu satırların yazarı ilk ve yeni tattığı için halen karmaşık duygular yaşıyor. Türk Edebiyatının ölümsüz eserlerinden kına gecesi, evden gelin çıkışı ve düğünlerle ilgili hüzünlü, mutlu olaylar o kadar güzel anlatılır ki; çoğumuz "Ben de tanık oldum" deriz. Folklörümüzdeki türkülerimiz, şarkılarımız, ağıtlarımızda binlerce güzel örnek vardır. Okusak da yaşamayınca anlaşılmıyor.

***

"Kız vermek zor iştir" diyen büyüklerime yıllarca gülmüştüm. "Başına gelmeyenin hoşuna gider" özdeyişi belki de bunun için ifade edilmiş. Salgın yüzünden düğünler, nişanlar, nikahlar ertelenmişti. Aile arasındaki söz ve nişandan sonra nikahı salgın yüzünden ötelemiştik. Normalleşme sürecinin işaretini alınca çocuklar günü belirlemiş. Bize davetiye dağıtımı işi düştü. Anadolu''da buna "Okuyuntu" denir. Nikah şahitliği için önce CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu''na gittim. Sonuç da kız babası... Beni en iyi anlayanlardan... "Rahmetli babam çok sağlam adamdı. Katı idi. İlk kez ablam gelin olup, evden giderken ağladığını gördüm" dediğinde o onurlu gözyaşlarına hazırladım kendimi. Kızım ile birbirimize bağlılığımızı bilen hemen herkes "Çok zor olmuştur" tespitini paylaşırken, tanık oldukları anekdotları anlatarak bir nevi beni hazırladılar. Türkiye''de binler, onbinler değil yüzbinlere hayat veren, gaz lambası ışığında ders çalışıp, doktor olan özellikle "Organ Nakli"nde dünyanın ilklerini gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Haberal da doğduğu Rize''nin Hacapit köyünden anıları paylaşırken, sadece ailemizin doktoru değil, büyüğü olarak da nasihatlarını esirgemedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcıları Şenol Sunat, Yavuz Ağıralioğlu ile beraber nikah şahitliği yaparak bizleri onurlandırdı.

***

Tatlı bir telaştır nişan, düğün, nikah. Bu telaş esnasında bazen en yakınlarınızı unutur, ihmal edebilirsiniz. Şüphesiz biz de bu hatayı yaptık. Aile ve yakın çevremizi ihmal etmiş olabiliriz. Peşinen davet edemediklerimiz ve okuyucularımızdan özür diliyorum. Gelen de, gelmeyen de sağolsun... Kelimeler ile yazılamayacak olağanüstü manzaralar yaşadım. Sayısını hatırlayamayacağım mesajlar, telgraf aldım. Salonun içi de dışı da çiçek bahçesine dönüştü. Gönül on binlerce kişinin katılacağı "Kurultay" havasında bir nikahı arzulamış olsa da salgın yüzünden kısıtlamalardan vazgeçemedik. Sosyal medyada nikah duyurulunca çok sayıda sitem karşısında verilecek cevap bulamadım. Kızım Aybikehan ve bundan böyle oğlumuz olacak Umutcan, Demirağ ve Günerkaya ailesi adına özellikle CHP ve İYİ Parti Milletvekilleri, Belediye Başkan ve personeline, Gelecek, DEVA ve Genç Parti yöneticilerine teşekkür ediyorum. Kız babaları yavrular yuvadan uçuyor... Onun hüzün ve mutluluğuna hazırlanın. Dostlarımızın, okuyucularımızın, takipçilerimizin kızlarına, oğullarına mutluluklar diliyorum. İyi ki varsınız...

Yazarın Diğer Yazıları