Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

KKTC tanınmalıdır

KKTC''nin her şeyden önce bir devlet olmadığını bu nedenle de tanınmasının mümkün olamayacağını söyleyecek kadar cehalet içerisinde olanlar vardır. Devletler hukukundan bihaber olup da fikir beyan edenleri buradan kınıyorum. Yakın zamanda müstafi Tümamiral Cihat Yaycı''nın bu konuda, bu cahillere cevap veren bir televizyon programını izledim. Yaycı Amiral, bir devletin devlet olarak kabul edilmesi için 3 niteliğin önemli olduğunu, bunun Cemiyeti Akvam tarafından onaylanan, Devletlerin Hak ve Görevlerine ilişkin 1933 Montevideo Sözleşmesi''nde yazılı olduğuna vurgu yapmıştır. Devlet olma niteliğini kazanmak için 3 nitelikten birincisi, toprağa, bir ülkeye ve sınırlara sahip olmaktır. KKTC''nin toprağı vardır ve sınırları belirlenmiştir. İkincisi, bu toprağı ve sınırları belirlenmiş bölgede yaşayan, dili, dini, yakın geçmişi, örfü, ananesi, geleneği, göreneği ortak bir halkın olmasıdır. KKTC''de Türkler yaşamaktadır ve ayrı bir halk olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Devlet olmak için gerekli 3. özellik ise, sınırları belirlenmiş, bir halkın yaşadığı bu topraklar üzerinde bir otoritenin bulunmasının gerekliliğidir. KKTC''de anayasal tüm kurum ve kuruluşlar vardır; parlamento, polis, mahkemeler vs.. vardır ve burada bunları yöneten, demokratik yollarla seçilen bir idare, bir yönetim, bir hükümet vardır. Bütün bunlardan anlaşılacağı üzere KKTC, devlet olmak için gerekli, 1933 Montevideo Sözleşmesi''nde yazılı tüm unsurlara sahiptir. KKTC''de yaşayan halk kendi geleceğini belirlemek üzere 1983''te devlet kurmuş ancak bugüne kadar, sırf aralıklarla sürdürülen müzakerelere gölge düşürmemek üzere resmî tanınma çağrısı yapılmamıştır. KKTC, dünyanın sayılı güçlü devletlerinden biri olan Anavatan Türkiye tarafından tanınırken, önümüzdeki süreçte yapılacak resmî bir çağrı ile birçok ülke tarafından da tanınacaktır. Bu hedeften kesinlikle vazgeçilmemelidir.
 
 
Ercan Havalimanı''nın ismi değiştirilmemeli
 
Geçtiğimiz hafta gündeme getirilip tartışılan konulardan biri de Ercan Havalimanı''nın isminin Dr. Küçük Havalimanı olarak değiştirilmesi idi. Bilindiği üzere Dr. Fazıl Küçük Vakfı böyle bir öneriyi Cumhurbaşkanı Tatar''ın dikkatine getirmiştir. Bu konuda karar mercii KKTC Bakanlar Kuruludur. Bana göre 1974''te şehit düşen Binbaşı Fehmi Ercan''ın isminin değiştirilmesi çok gereksiz bir tekliftir ve vefasızlıktır. Bu konu Anavatan Türkiye''deki birçok kardeşimizi, şehit ailesini, gazilerimizi yaralayacağı gibi KKTC''de de gereksiz tartışmalara neden olacaktır. Havalimanının ismi değişecekse bu Dr. Küçük Havalimanı mı, yoksa Rauf Denktaş Havalimanı mı olmalıdır? diye halkımız gereksiz bir tartışmanın içerisine çekilecek ve bölünecektir. İki liderimizin ve binlerce şehidimizin ruhları bu gereksiz tartışmadan rahatsız olmuştur. Yaşasalardı böyle bir öneriye ilk önce liderlerimiz şiddetle karşı çıkardı. Bu tartışma uzatılmadan bitirilmeli, Dr. Fazıl Küçük Vakfı önerisini geri çekmelidir. Liderlerimiz Dr. Küçük ve Denktaş''ın yüreklerimizdeki yeri daha önemlidir ve bu topraklarda canını seve seve vermiş Binbaşı Ercan''ın ve nice arkadaşlarının aziz ruhlarını rahatsız etmeye hakkımız yoktur.
 
 
Kıbrıs Türk halkına ve liderlerine saygısızlık!..
 
Rum-Yunan ikilisinin zulmü ve katliamlarının dünyaya duyurulmasını, Kıbrıs Türk halkının Anavatan Türkiye''nin desteğiyle Rum terörüne karşı gerçekleştirdiği onurlu mücadeleyi, mukavemeti yansıtması açısından önemli bir eksikliği gidereceği düşünülen ''Bir Zamanlar Kıbrıs'' dizisi, yakın tarihimizde yaşanan gerçekleri çarpıtan senaryosu ile tam bir fiyasko oldu. Dizi hayal kırıklığı yaratırken, tarihi hatalar, uydurma hikayeler izleyenleri çileden çıkardı; "gerçek bir varoluş mücadelesi" sloganıyla gösterilmeye başlanan yapım, duyarlı vatandaşlarımızın tepkisine neden oldu; bu tepki söz konusu dizi yayından kaldırılana kadar da sürecektir.
Bir Zamanlar Kıbrıs, dizisine tepki gösteren duyarlı vatandaşlar, "''bu sadece bir dizidir, belgesel değil'' diyerek, şanlı tarihimizin çarpıtılmasına, özellikle varoluş ve özgürlük mücadelemizin liderleri Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş''ın isimleri kullanılarak verdikleri mücadelenin küçümsenmesine, onlara hakaret edilmesine ve saygısızlık yapılmasına daha fazla izin verilmemelidir" diye ağır eleştiri getiriyorlar. Bu eleştirilerin tamamına katılmamak elde değildir.
Kıbrıs Türk Halkının, Rum''a direnen Türk Mukavemet Teşkilatı''mızın, liderlerimiz merhum Dr. Küçük ve Rauf Denktaş ile arkadaşlarının şanlı ve onurlu mücadelesine daha fazla saygısızlık yapılmamalı dizi biran önce yayından kaldırılmalıdır.
Büyük Türk Milletinin ve İslam aleminin Ramazan bayramını kutlarım.

Yazarın Diğer Yazıları