Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

KKTC'deki krizi Rumlar fırsata çeviriyor!

KKTC'deki krizi Rumlar fırsata çeviriyor!

KKTC''deki hükümet krizi, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar''ın Ulusal Birlik Partisi Girne Milletvekili, halen İçişleri Bakanlığı görevini yürüten deneyimli siyasetçi Ünal Üstel''e hükümeti kurma görevini vermesi ile şimdilik aşıldı. Üstel''in UBP''nin koalisyon ortakları Yeniden Doğuş Partisi(YDP) ve Demokrat Parti(DP) ile yeni hükümeti kurması bekleniyor. Hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Ersin Tatar''dan alan Üstel, yaptığı açıklamada partinin yetkili organlarından yetki aldıktan sonra hükümet kurma çalışmalarına başlayacaklarını vurguladı, "İnanıyorum ki ülkemizde biriken sorunların önünü açmak için süratli bir şekilde çalışmalara başlayacağız" dedi. Yeni kurulacak hükümetin birikmiş ülke sorunlarına çözüm bulması, Anavatan Türkiye ile imzalanmış olan İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü''nün ayrıntılarını paylaşarak yürürlüğe koyması Kıbrıs Türk halkının beklentisidir. Yeni hükümetin Rusya-Ukrayna krizi ile ortaya çıkan fırsatları da gündemine alarak, ülkemiz çıkarları için kullanması çok yerinde olacaktır.

23 Ocak''ta gerçekleşen milletvekili erken genel seçimi sonrasında iç siyasette bir türlü istikrar sağlanamadı. Ekonomik sorunlar Kıbrıs Türk halkını yordu ve bezdirdi. KKTC İstatistik Kurumu, Nisan ayı Tüketici Fiyatları Endeksi''ni (TÜFE) açıkladı. Nisan ayında yüzde 5.07 olan enflasyon, önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 34.20 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 88.81 arttı. Siyasi istikrarsızlık nedeniyle hayat pahalılığının kontrol altına alınamaması sabit gelirli vatandaşları zora soktu. Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), 30 Nisan 2022 itibariyle 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 7 bin 939 TL olduğunu açıkladı. Ülkemizde uygulanan net asgari ücret ise 6 bin 90 TL... Açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki fark böylelikle 1849 TL''ye çıktı. Bu arada Bakanlar Kurulu elektrik faturalarına yansıyan "Yakıt Değişim Bedeli''ni" kaldırarak yanlıştan döndü; yüksek elektrik faturalarını ödemekte zaten güçlük çeken vatandaşları ek bir yükten kurtardı. Hükümet''in yap-boza dönen kararlarından vatandaşlar el aman etti.

***

Ülkeyi yöneten siyasilerimiz bir türlü gerekli yasal düzenlemeyi yaparak merhum Cumhurbaşkanımız ebedi liderimiz Rauf R. Denktaş''ın Anıt Mezar ve Müzesi Projesi''ni 10 yıldır tamamlayamadı. Geçtiğimiz günlerde Anıt Mezarın bulunduğu Cumhuriyet Parkı''nda Türk Silahlı Kuvvetlerimize mensup askerlerimiz bakımsızlıktan büyüyen otları biçerek, park ve mezar çevresinde temizlik çalışması yaptılar ve halkımızdan bu duyarlılıkları ve gösterdikleri vefa örneği ile takdir topladılar. Anıt Mezar ve Müze Projesi hususunda siyasiler sınıfta kalmıştır. Meclis''teki milletvekilleri hiçbir şey yapamıyorsa, ki bugüne kadar yapamadılar, en azından Anıt Mezar ve Müzesi''ni Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kontrolüne verilmesini sağlamalıdırlar. Anıtkabir''de Yüce Atatürk''e sahip çıkan kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri, Ebedi Liderimiz Denktaş''a da sahip çıkmaya hazırdır…

***

KKTC''nin iç siyasetinde kriz sürerken emperyalist Batı ve onların destekledikleri Rum-Yunan ikilisi boş durmamaktadır. Pazartesi günü Güney Kıbrıs cumhurbaşkanlığında gerçekleştirilen lansmanda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile İngiltere arasında Egemen Üsler Bölgeleri''nin askerî amaçlar haricindeki alanlarının sivil kullanıma açılması yönünde 15 Ocak 2014''te imzalanan anlaşmanın 16 Mayıs''ta resmen yürürlüğe gireceği açıklandı. Anlaşmaya göre Birleşik Krallık Kıbrıs''taki üs topraklarından 200 km²lik bir bölümü Rum Yönetimine devredecek. Bu gelişme ile İngiltere''nin Kıbrıs''ta tarafsız olmadığı, Rum''dan yana olduğu da bir kez daha ayyuka çıkmış oldu! Öngörülen(NMD) planlama sistemi ile, üsler içerisinde arazi ve mülk geliştirme üzerindeki birçok kısıtlamanın kaldırılması ve bu çerçevede arazi ve mülklerin ''geliştirme'' adı altında Rumlara dağıtılması, peşkeş çekilmesi planlanıyor. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis yürürlüğe girecek olan sistemin üs bölgesinde yaşayan kişiler ve bölgede mülk sahibi olanlar açısından tarihî bir anlaşma olduğunu belirtirken, Britanya''nın Kıbrıs Yüksek Komiseri Stephen Lillie de anlaşmanın uygulanmasının ikili ilişkilerde büyük bir dönüm noktası olduğunu ve üslerde yaşayan binlerce Kıbrıslı için kalkınma fırsatları sağlayacağını kaydetti. Anavatan Türkiye''nin Doğu Akdeniz''de ve bölgemizdeki başarılı siyasetini içine sindiremeyen emperyalist sömürgeciler panik içerisinde ne yapacaklarını bilemez haldedir. Emperyalist Batının, taşeronları Rum-Yunan ikilisi üzerinden Türkiye''nin ve Kıbrıs Türk halkının haklarını gaspetmek üzere yeni oyunlar tezgahladığı ortadadır. Birleşik Krallığın Rum''a toprak peşkeş çeken tutumuna karşı uluslararası adalet mahkemesi nezdinde hakkımız muhakkak aranmalıdır.

Bu arada Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile İsrail ve ABD Dışişleri Bakanları Yair Labid ve Antony Blinken''in gerçekleştirdikleri dörtlü telekonferans görüşmesinde aralarında enerji başlığının da bulunduğu birçok konuda iş birliğini güçlendirme kararı aldıkları açıklandı.

Bu gelişmeler KKTC''nin bir an önce güçlü bir hükümete kavuşmasının ve cumhurbaşkanımız Tatar ile birlikte dış güçlerin planlarına karşı birlikte harekete geçmesinin önemini artırmaktadır..

Yazarın Diğer Yazıları