Koca Aile Sağlık Merkezi’nde bir tane Türk doktor yok! Artık Türk değil Arap hekimlere emanetsiniz

Koca Aile Sağlık Merkezi’nde bir tane Türk doktor yok! Artık Türk değil Arap hekimlere emanetsiniz
Türkiye'de hizmet veren bir Aile Sağlık Merkezi'nde tüm çalışan doktorların Arap uyruklu olması sosyal medyada tepki gördü.

Türkiye''de hem hasta ve hasta yakınlarının şiddetine maruz kalan hem de maaşlarını düşük bulan doktorlar ülkeyi bir bir terk ederken, dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. 

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde bir Aile Sağlık Merkezi''nde çalışan doktorların tamamının Arap uyruklu olması tepki çekti. 



Türk doktorlar ise mevcut durumdan rahatsız. Aile Hekimleri önümüzdeki günlerde iş bırakma eylemi gerçekleştirecek. Yaptıkları açıklamada “Kendi sağlığımız, halkın sağlığı ve insanca sürdürülebilir yaşam koşulları için 17-18 Şubat 2022 tarihinde iki gün iş bırakıyoruz" ifadelerine yer verilmişti. 

TALEPLER KARŞILANMAZSA 14-15-16 MART''TA YENİDEN İŞ BIRAKILACAK

“Koruyucu hekimlik uygulamalarını geliştirmek, işler hale getirmek, insana ve ekonomiye en büyük yatırımdır. Halkımızın sağlığı ve ülkemizin ekonomisi için var gücümüzle çalışmaya ve mücadele etmeye kararlıyız" denilen açıklamada, bu taleplerin yerine getirilmemesi halinde 14-15-16 Mart’ta da 3 gün iş bırakma eylemi yapılacağı belirtilmişti.

AİLE HEKİMLERİNİN TALEPLERİ

AHESEN’in açıklamasında aile hekimlerinin taleplerini şöyle sıraladı:

“Etkin bir sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkarılmalıdır.

30 Haziran 2021 tarihli Aile Hekimliği Ödeme Sözleşme Yönetmeliği''nin geri çekilerek, aile hekimliği alanında faaliyet gösteren dernek, sendika ve meslek örgütlerinin de görüşleri alınarak revize edilmelidir. İlgili genelgenin iş güvencesini yok sayan ve HYP (Hastalık Yönetim Platformu) ile ilgili maddeleri ivedilikle askıya alınmalıdır.

Aile hekimliği çalışanlarının yıllar içerisinde oluşan hak ediş kayıpları telafi edilmeli ve hak edişler emekliliğe yansıtılmalıdır.

Aile sağlığı merkezi (ASM) gider ödemelerini memur maaş zammına endekslemek ASM''lerin işleyişinin sürdürülmesini imkânsız hale getirmiştir. Aile hekimleri, hekimlik görevlerinin yanında aynı zaman da işletmecidir. Mevcut uygulamada maaş artışı görüşmeleri aile hekimliği çalışanlarını kapsamamaktadır. Aile hekimliği çalışanlarının hak edişleri ve cari gider ödemeleri, aile hekimliği alanında faaliyet gösteren ve en fazla üyesi olan sendika ile yapılmalıdır.”

İlgili Haberler