Konsensus araştırması: İzmir'de son durum ne?

Konsensus araştırması: İzmir'de son durum ne?
Yerel seçimlere kısa bir süre kala Konsensus Araştırma Şirketi'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yaptığı ankete göre, CHP yüzde 45.8’le kazanıyor.

Konsensus Araştırma ve Danışmanlık’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yaptığı anket çalışmasında parti kimliğiyle CHP İzmir’de en yakın rakibi AKP’ye yüzde 11’lik fark attı.

Konsensus Araştırma Danışmanlık şirketi tarafından “İzmir’in Yerel Siyasi Trendleri Araştırması” adıyla yapılan anket 2 - 9 Ocak tarihleri arasında 5 bin kişiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi. ­Araştırma kapsamında, “Bu pazar bir yerel seçim olsa, adaylardan bağımsız düşündüğünüzde hangi siyasi partinin İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adayına oy verirsiniz” sorusu yöneltilirken, katılımcıların yüzde 45.8’i CHP, yüzde 34.8’i AKP, yüzde 5.6’sı İYİ Parti, yüzde 4.3’ü MHP, yüzde 3’ü ise HDP yanıtını verdi. Araştırmada İYİ Parti’ye oy vereceğini belirtenlere “Oy vermeyi düşündüğünüz İYİ Parti İzmir’de seçime girmez ise adaylardan bağımsız hangi partiye oy verirsiniz” sorusu yöneltildi. Buna göre, İYİ Parti’ye oy vereceğini belirten katılımcıların yüzde 65.5’i CHP’ye oy vereceğini belirtirken, yüzde 24.1’i ise kararsız olduğunu dile getirdi. Araştırmada HDP’ye oy vereceğini belirtenlere, HDP’nin aday çıkarmaması halinde ne yapacakları sorulduğunda, katılımcıların yüzde 50.5’i CHP’ye oy vereceğini, yüzde 37,7’si ise oy kullanmaya gitmeyeceğini ifade etti.

Araştırmada, “CHP’nin adayı Tuncay Özkan, AKP’nin adayı Nihat Zeybekci olsa hangi adaya oy verirsiniz” sorusuna kararsızların dağılımı yapıldığında katılımcıların yüzde 60’ı Özkan’a oy vereceğini, yüzde 39.8’i ise Zeybekci’ye oy vereceğini belirtti. Araştırmada “CHP’nin adayı Tunç Soyer, AKP’nin adayı Nihat Zeybekci olursa hangi adaya oy verirsiniz” sorusuna kararsızların dağılımı yapıldığında katılımcıların yüzde 54.1’i Soyer’i, yüzde 39.4’ü ise Zeybekci yanıtını verdi.

TUNCAY ÖZKAN BİRİNCİ GELDİ

Araştırma kapsamında katılımcılara “Peki bu siyasetçilerden hangisini 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerden sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olmasını istersiniz” sorusu yöneltildi. Bu soruya verilen yanıta kararsızların dağılımı yapıldığında Tuncay Özkan yüzde 47,3 birinci olurken, Nihat Zeybekçi yüzde 35,8 oranıyla ikinci geldi.