Konutta korona rekoru. Merkez Bankası alanın kazandığı illeri açıkladı

Konutta korona rekoru. Merkez Bankası alanın kazandığı illeri açıkladı
Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı verilere göre; Türkiye genelinde konut fiyatlarında 2021 yılı Ocak ayında yıllık yüzde 30,4'lük artış yaşandı. Bu oran TCMB tarafından 2010 yılından bu yana kaydedilen oranlar arasında en yüksek değer oldu.

TCMB, konut fiyat endeksine ilişkin verileri 2010 yılının Ocak ayından bu yana paylaşıyor. TCMB''nin açıkladığı verilere göre, konut fiyatları 2021 yılının Ocak ayında yüzde 30,4 artış göstererek veri tarihinin rekorunu kırdı. Fiyat artışı yüzde 42''yi aştığı Muğla ve Antalya bu oranla zirveye yerleşti.

Konut fiyat endeksi, 2021''in Ocak ayında bir önceki aya oranla 1,8, 2020 yılının Ocak ayına göre ise yüzde 30,4 artış gösterdi. Yıllık reel artış (enflasyondan arındırılmış artış) oranı ise yüzde 13,5 olarak kaydedildi.

SATIŞLARDAKİ DÜŞÜŞE RAĞMEN FİYAT ARTTI

Faiz artışı konut satışlarını düşürdü. Ancak bu duruma rağmen artan konut fiyatları dikkat çekti.

2021''in ocak ayında satışı yapılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 37,9 düşüş göstererek 70 bin 587 oldu. İpotekli konut satışları ise yüzde 74,6 düşüş ile 10 bin 732 olarak gerçekleşti.

2020 yılının Haziran ayında yüzde 9''a kadar düşen konut faizleri şu an 17,75 seviyesinde.

İZMİR, ANKARA VE İSTANBUL''U GEÇTİ

Türkiye geneli yıllık bazda satış oranı yeni konutlarda yüzde 32,2, eski konutlarda ise 30,2 olarak gerçekleşti. Yıllık olarak konutta fiyat artışları İstanbul''da yüzde 27,7, Ankara''da yüzde 29,3, İzmir''de yüzde 32,2 olarak kaydedildi.

Yıllık bazda bakıldığında konut fiyatlarında en fazla artışın görüldüğü bölgeler; Aydın, Denizli ile Muğla''yı kapsayan bölge ve Antalya, Burdur ile Isparta''yı kapsayan bölgeler oldu.

En az artışın yaşandığı bölgeler ise yüzde 21,9''luk oranla Erzurum, Erzincan ve Bayburt olarak kayıtlara geçti.

Ocakta aylık bazda İstanbul''da yüzde 1,5, Ankara''da yüzde 1,1 artış gösteren fiyatlar, İzmir''de yüzde 4 artış kaydederek dikkat çekti.

FİYAT ARTIŞININ EN ÇOK YAŞANDIĞI BÖLGELER ANTALYA VE MUĞLA

Fiyat artışlarının en çok yaşandığı bölgelerde bulunan Antalya ve Muğla, pandemi döneminde vatandaşların konut alımı konusunda ilgisinin arttığı illerin başındaydı.

Çok sayıda vatandaş, karantina döneminde bu şehirlerdeki yazlıklarına gitmeyi tercih ederken, birçok vatandaş da bu bölgede yazlık konut almayı veya kiralamayı tercih etmişti.