Korkmaz: "Harcamalar kısılmadı, vergiler artırıldı!"

Korkmaz: "Harcamalar kısılmadı, vergiler artırıldı!"
Prof. Dr. Esfender Korkmaz, MTV'ye yapılan rekor zamı Yeniçağ'a değerlendirdi.


Yeniçağ Gazetesi yazarı Prof. Dr. Esfender Korkmaz, Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne yapılan %40'lık zammı şöyle değerlendirdi:

“HARCAMALAR KISILMADI, VERGİLER ARTIRILDI”

Şimdi 2017 bütçe açığı, bütçenin %10’unu kadar gerçekleşiyor. Bütçe açıklarını önlemek için doğal olarak ya harcamalardan kısılarak ya da vergiler artırılarak azaltılır.  Ama bunlardan önce bütçenin neden açık verdiği daha önemlidir.

“2018’DE SEÇİM OLABİLİR”

2017 bütçe açığının temel nedeni referandum seçimleri nedeniyle yapılan vergi indirimleri, bütçeden dağıtılan paralardan ileri gelmiştir. Yani popülizmden kaynaklanmıştır bütçe açığı… Bu şartlar altında, siyasi iktidar harcamaları kısma değil, vergileri artırmayı tercih etmiştir. Bu bize aynı zamanda popülizmin devam edeceğini ve belki de 2018’de bir seçim olabileceğini gösteriyor. Aksi halde vergilerin artırılması yerine harcamaların kısılma yoluna gidilmesi gerekirdi.

“BUNA KARŞI TEPKİ OLUŞACAKTIR”

Vergilerin artırılması ne gibi etkiler yapar? Bir, vergiye karşı toplumda direnç oluşur. Zira, vergi mükellefinin verdiği vergilerle, siyasi iktidarın dikkatli kullanması gerekiyor. Bu referandumda siyasi iktidar, KOBİ’lere kredi dağıtılmıştı. KOBİ’ler bu kredilerle yatırım yapmamış tersine lüks araba, konut alınmış yahut eski borçlar kapatılmıştır. Bu şu anlama geliyor, vergi mükelleflerin verdiği vergilerle bazı insanların lüks harcama yapmıştır, riski sahipleri de vergi mükellefleri olmuştur.  Başka bir ifadeyle, alınan vergilerle bir kısım KOBİ sahiplerinin lüks harcama yapması sağlanmıştır. Bunun kefaleti verilmiştir. Buna karşı tepki oluşacaktır.

“AZ OLAN YATIRIM DAHA DA AZALIR”

Artırılan vergilere gelince, Kurumlar Vergisi’nin %20’den, %22’ye artırılması vergi adaleti açısından doğru olabilir ama bugün ülkenin yatırıma ihtiyacı var. Zaten azalan, düşen,  2. Çeyrekte makine ve teçhizat yatırımı %8,5 oranında daraldı. Bundan sonra daha da daralır. Çünkü kurumlar vergisi artarsa azalır.

“DEMEK Kİ SERVET DAĞILIMI DA BOZULACAK”

Binek otomobilin, motorlu taşıtlar vergisinin, %40 artmış olması zaten bozulan gelir dağılımında zenginin araba sahibi, fakirin araba sahibi olamaması gibi bir yola neden olur. Gelir dağılımının bozulduğu ortada, demek ki servet dağılımı da bozulacak.

“ŞANS OYUNLARI İLE İLGİLİ ŞAİBELER VAR”

Şans oyunlarına gelince, alınan vergiler kimseyi çok fazla ilgilendirmez. %10’dan %20’ye çıkması da gayet doğal. Kurumlar Vergisi’nin altında olması zaten yanlıştır. Buna kimse itiraz etmez ama şans oyunları ile ilgili bir takım şaibeler var toplumda.

İlgili Haberler