Korkut Eken Saygı Öztürk’e konuştu. Atilla Peker’i neden yanında götürdüğünü açıkladı

Korkut Eken Saygı Öztürk’e konuştu. Atilla Peker’i neden yanında götürdüğünü açıkladı
Korkut Eken, Sedat Peker’in kardeşi Atilla Peker’i neden Kıbrıs’a beraberinde götürdüğünü Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk’e anlattı. Eken, olayın bir devlet politikası olduğu savunmasında bulundu.

Korkut Eken, Kıbrıs'a neden Atilla Peker ile gittiğini açıkladı

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, Sedat Peker’in ortaya attığı iddiaların ardından Korkut Eken ile gerçekleştirdiği görüşmenin ayrıntılarını köşesine taşıdı.

KKTC’deki Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili iddialarda adı geçen emekli yarbay Korkut Eken, yaparak o dönem terörle mücadele göreviyle Ada’ya gittiğini söyledi.

Saygı Öztürk, Eken’in, Atilla Peker tartışmaları için "Orada PKK ile bir çatışma olursa yanımda birisi olsun istedim. Bu tür olaylarda o günkü devlet stratejisine göre devlet görevlisi yerine ‘eleman'' kullanılıyordu." dediğini aktardı.

Saygı Öztürk’ün yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

"Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevine 20 Ağustos 1995''de Korgeneral Hasan Kundakçı atanmıştı. Asayiş Kolordu Komutanlığı döneminde operasyonlarda taşıdığı silah tamburalı olduğu için gazeteci ağabeyimiz Celalettin Çetin, ona “Tamburalı Paşa” adını vermişti. O günden sonra hep “Tamburalı Paşa” olarak anıldı.

Özel Harekat polislerini eğiten Korkut Eken''e, anlatımına göre Mehmet Ağar tarafından KKTC''ye PKK sızmaları ve örgütün gizli evleri konusunda araştırma görevi verilmişti. KKTC''ye giderken yanında Sedat Peker''in ağabeyi Atilla Peker bulunuyordu. Bunu hem Eken, hem de Peker doğruladı. Peker kardeşler, gidiş amacının Gazeteci Kutlu Adalı''yı öldürmek olduğunu söylerken, Eken ise bunun asla doğru olmadığını; namusu ve şerefi üzerine yemin ederek doğru olmadığını belirtti. Peki, neden devlet görevlisi değil de Peker götürüldü? Bu sorunun cevabını Eken şöyle verdi:

DEVLET POLİTİKASIYDI

“Orada PKK ile bir çatışma olursa yanımda birisi olsun istedim. Bu tür olaylarda o günkü devlet stratejisine göre devlet görevlisi yerine ‘eleman'' kullanılıyordu. Tabii aslolan devletin kendi elemanlarını kullanmasıdır. Şimdi aslan gibi arkadaşlar bu işleri yapıyor. Şu anda MİT''in yurtdışı operasyonlarını izliyorum, çok büyük başarılar elde ediliyor. Teknik imkanlar çok. Bize para-pul da vermezlerdi. O zaman örtülü ödeneği harcamayıp seneye aktarmak önemliydi.

Bakın, siyasiler birbirine arka çıkıyor. ‘İçişleri Bakanın yanındayım, arkasındayım'' denilip konu kapatılıyor. Peki Korkut Eken''in arkasında kim var? Allah''tan korkulur. Şanımla, şerefimle arkadaşlarımla görevlerimi en başarılı biçimde bitirdim, emekli oldum. Başarısız hiçbir operasyonum olmadı.”

NE OLMUŞTU?

Sedat Peker, 1996’da öldürülen gazeteci Kutlu Adalı cinayetine ilişkin olarak eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski MİT’çi emekli yarbay Korkut Eken’le ilgili iddialarda bulundu. “Adalı cinayeti için kendisine gelindiğini ve kardeşi Atilla Peker’i önerdiğini” iddia eden Peker, daha sonra Adalı’nın başka bir ekip tarafından öldürüldüğünü öne sürüp Korkut Eken’i adres göstermişti.

İlgili Haberler