Korona virüs nedeniyle Hac yasaklanınca: Müslüman dünyası bunu konuşuyor

Korona virüs nedeniyle Hac yasaklanınca: Müslüman dünyası bunu konuşuyor
Bu yıl korona virüs nedeniyle iptal edilen Hac ibadetine teknolojik bir çözüm bulundu. Müslümanlar için sanal ortamda hac ziyareti mümkün hale geldi.

Yaklaşık 2,5 milyon Müslümanın akın ettiği Mekke, dünyayı saran korona virüs salgını nedeniyle bu yıl sadece yerli hacı adaylarını kabul edecek.

Almanya merkezli bir teknoloji firması ise Kabe’ye gidemeyen Müslümanlar için farklı bir yöntem geliştirdi.

Video oyunu ile üç boyutlu sanal ortamın bir araya getirildiği çözümde (Müslim3D) sanal gözlük aracılığı ile kullanıcılar sanal gerçeklik ortamında Kabe’yi ziyaret edebiliyor.

Video oyunu ile sanal ortam özelliklerinin işlendiği "3 Boyutlu Müslüman (Muslim 3D)" adlı programın fikri aslında 10 yıl önce ortaya çıktı. Video oyunları ile ilgilenen bilgisayar programcısı Bilal Chbib, "Savaş oyunlarında Müslümanlar öldürülmesi gereken kötü karakterler olarak lanse ediliyor. Neden kendi kültürümüzü ve tarihimizi tanıtan bir program yok diye düşünürken bu fikir ortaya çıktı" diyor.

Tanıtımı geçen yıl ocak ayında yapılan programa Suudi Arabistan'ın hac ziyaretini kısıtlayacağı duyurusundan sonra rağbet artmış. Şu ana kadar programı indirenlerin sayısı 1 milyonun üzerinde.

Gerçek ibadetin yerini tutmayacağını kabul eden Chbib'e göre söz konusu uygulama, Kabe'yi kitaplardan okumak yerine en azından bölgeyi ziyaret edebilmek için farklı bir araç.

Söz konusu teknoloji girişimine ilişkin Müslüman dünyasının ne yorum yapacağı ise merak konusu.