Korona virüs salgınında hayat kurtaran faktör ortaya çıktı

Korona virüs salgınında hayat kurtaran faktör ortaya çıktı
Japonya'da uzmanlar tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgınında havalandırmanın önemine dikkat çeken bir çalışmaya imza attı. Çalışmanın sonucuna göre, asemptomatik bir kişinin bulunduğu odada, camlar kapalı olduğunda virüs hızla yayılırken, açık olduğunda ise hava akımıyla odayı terk ediyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınında vaka sayıları artmaya devam ediyor. Virüsü en fazla yayan grup olan asemptomatik vakalarla ilgili yapılan çalışma gerçeği ortaya çıkardı.

Sözcü'de yer alan habere göre, Japonya’da bulunan Hexagon Manufacturing Intelligence, insanların bir araya geleceği bu döneme ilişkin çarpıcı bir çalışmaya imza attı.

HAVA AKIMI ÇOK ÖNEMLİ

Ev ortamında yemek yenildiği anı simüle eden şirket, asemptomatik bir kişinin bulunduğu odada, camlar kapalı olduğunda virüs hızla yayılırken, açık olduğunda ise hava akımıyla odayı terk ettiğini ortaya koydu.

cam-simulasyon-hexagon-1.jpg

Havalandırmanın bulaşmaya etkisini gözler önüne seren çalışmada, 4.9 metre uzunluğunda, 3.7 metre genişliğindeki bir odada yemek için toplanan 6 kişi bulunuyor. Bu kişilerden biri asemptomatik bir korona virüsü taşıyıcısı. Simülasyonun bir bölümünde kapı ve camlar kapalı şekilde oturulurken, diğer bölümde ise iki cam ve kapı açık şekilde gösteriliyor. Her iki durumda da virüsün yayılma hareketi 10 dakikalık periyotta izleniyor.

cam-simulasyon-hexagon-2-1.jpg

Simülasyonda, asemptomatik kişi nefes alıp verirken ya da konuşurken partiküller ağzından çıkarak odanın içinde yayılıyor. Camların kapalı olduğu durumda havada asılı kalan ve oda içinde dolaşan partiküller, camlar ve kapı açıldığında ise oluşan hava akımıyla bir süre sonra odayı terk ediyor. Böylelikle virüs bulaşma ihtimali büyük oranda düşüyor.

Simülasyonu geliştiren ekipten Keith Perrin, “Bu tarz bir araya gelmelerde, kişi sayısı ve sosyal mesafe önemli olduğu kadar, iyi bir havalandırma olması da anahtar faktör” diye konuştu.