Koronadan bile daha kolay bulaşıyor. Bilim insanları ‘şu anda tedavisi’ yok diyerek açıkladı

Koronadan bile daha kolay bulaşıyor. Bilim insanları ‘şu anda tedavisi’ yok diyerek açıkladı
Tüm dünya korona virüsten kurtulmanın yollarını ararken bir salgın tehdidi Bolivya'dan geldi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ndeki (CDC) araştırmacılar, Bolivya'da Ebola’ya neden olan ancak insandan insana bulaşabildiği henüz kanıtlanamayan yeni bir virüs türü tespit etti. Araştırmacılar, vücut sıvıları ile bulaşan virüslerin yeni tip korona virüse göre daha kolay yayıldığını söyledi.

NTV'de yer alan habere göre, 1 milyon 300 bini aşkın kişinin ölümüne neden olan yeni tip korona virüs salgınıyla mücadele ederken, Bolivya'da 'Chapare' virüsü adlı bir virüs türü keşfetti.

Dünyanın dört bir yanında bilim insanları korona virüs salgınını yenmek adına çalışmalar yaparken, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ndeki(CDC) araştırmacılar, Bolivya'da Ebola gibi hemarojik ateşe neden olan virüsler ailesinden nadir birinin, insandan insana bulaştığını tespit etti.

BOLİVYA'NIN BAŞKENTİNE YAKIN BİR YERDE TESPİT EDİLDİ

Çalışmayı yürüten bilim insanları, 2019'da iki hastanın virüsü Bolivya'nın fiili başkenti La Paz'daki üç sağlık çalışanına bulaştırdığını söyledi. Hastalardan biri ve iki sağlık çalışanın daha sonra hayatını kaybettiği açıklandı. Bununla birlikte araştırmacılar, 2004'te La Paz'ın 600 kilometre doğusundaki Chapare bölgesinde virüsün küçük bir salgının görüldüğünü belgeledi. Virüse ortaya çıktığı yerin adı verilerek, Chapare virüsü olarak adlandırıldı.

KORONADAN DAHA KOLAY YAYILIYOR

Bilim insanları, Chape virüsünün insanlara farelerden geçtiğini düşündüklerini ve vücut sıvıları aracılığıyla yayıldığını açıkladı. Araştırmacılar, vücut sıvıları ile bulaşan virüslerin yeni tip korona virüs gibi solunum yolu virüslerinden daha kolay yayıldığını söyledi.

BELİRTİLERİ NELER?

Cossaboom, söz konusu virüsle enfekte olan hastaların ateş, karın ağrısı, kusma, diş eti kanaması, deri döküntüsü ve gözlerin arkasında ağrı görüldüğünün söyledi. Hastalığa özgü bir ilaç olmadığından, hastaların sadece damar içine uygulanan enjeksiyonlarla destekleyici bir bakım alabildiği belirtildi.

3 KİŞİNİN ÖLDÜĞA DOĞRULANDI

CDC’de bir epidemiyolog olan Caitlin Cossaboom, "Çalışmamız, genç bir tıbbi asistan, bir ambulans doktoru ve bir gastroenteroloğun, enfekte hastalarla karşılaştıktan sonra virüse yakalandığını doğruladı. Sağlık çalışanlarından ikisi daha sonra öldü. Artık birçok vücut sıvısının virüsü potansiyel olarak taşıyabileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

"CHAPARE VİRÜSÜNÜ KEŞFETTİK"

CDC'de patolog olan Maria Morales-Betoulle, "Virüsü izole ettik ve daha yaygın bir hastalık bulmayı bekliyorduk, ancak sekans verileri oldukça nadir ve daha önce insandan insana bulaştığı kanıtlanmayan Chapare virüsüne işaret etti. Gerçekten şaşırdık” dedi.

Bilim insanları durumun ciddi göründüğünü, çünkü insandan insana bulaşmanın yeni bir salgına neden olabileceğini ifade etti.

 

İlgili Haberler