Koronanın bize bıraktığı kötü miras: Hastane fobisi

Koronanın bize bıraktığı kötü miras: Hastane fobisi
Koronavirüs vakaları azaldı ama 'hastane fobisi' nin devam etmesi korkuttu.

Haber Global’den Cihat Aslan’ın haberine göre; Pandeminin en çarpıcı etkilerinden biri de hastane fobisine neden olduğu vurgulandı.

Virüse yakalanma korkusuyla hastanelerden uzak duran ve rutin kontrollerine gitmeyenler tıbbın neredeyse her dalından uzmanlar tarafından uyarılmaktaydı. Şimdi ise çekince "hastane fobisi" durumunun geleceğe de taşınması...

Hastane fobisi kalıcı olur mu? Daha çok hangi yaş gruplarını etkiler? Bu süreçte ilerleyen hastalıklar psikolojik olarak bireyi daha kötü etkilemez mi? Tüm soruları psikolog ve klinik psikiyatrlar yanıtladı.

UZMANLARIN AÇIKLAMALARI!

Bilişsel Davranışçı Psikoterapistler Derneği Başkanı Psikiyatr Prof.Dr. Mehmet Hakan Türkçapar, kaygıya eğilimli kişilerde hastaneye gidememe veya az gitme gibi bir sorun ortaya çıkabildiğini belirterek, “Bu, daha çok kaygı bozukluğuna zaten eğilimli olan bireylerde görülebilecek bir kaçınma” ifadelerini kullandı.

Türkçapar, “Salgın sonrası hastalık kaygısı bozukluğuna eğilimli olan bireylerin bir kısmında bu durum kendisini hastaneden uzak durma hastaneden kaçınma şeklinde gösterebilir” dedi.

Psikolog Alanur Özalp ise, “Hastane fobisi yerleşip kaldı. Tıpkı deprem sonrası uzun seneler deprem korkusu olanlar gibi. Psikolojik olarak mikrop kaparsam korkusuyla gitmedikleri zaman belki koronavirüse yakalanmıyorlar ama hastalıkları çok ilerlediği için hastalıkla ilgili çok büyük psikolojik semptomlarla karşı karşıya geliyorlar” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler