Koronavirüsün hiç şakası yok!

Öyle görünüyor ki bu koronavirüs denilen illet uzunca bir süre daha başımızı ağrıtacak. Prof. Dr. Alpay Azap koronavirüs salgınının yaz aylarında azalan, kışın ise artan bir seyirle hayatımızda sürekli olabileceği ihtimalini ortaya attı ve 2022'den itibaren hastalığın mevsimsel özellek kazanabileceğini söyledi.

Bu konuda bir şeyler yazmaya niyetlenirken Yaşar Usluer imdadıma yetişti:

"Yazlıktan henüz eve dönemedim. Ama bazı ihtiyaçlar için İzmir'e gelince bir iki konu yazmak istedim.

Koronavirüsün hem şakası yok hem çelişkisi çok. Sizin de dediğiniz gibi şu koronavirüs bir bakıma hak geçirmiyor. Ünlü ünsüz, zengin fakir ayrımı yapmıyor. Önüne gelene kancayı takıyor. Ayrımı yok ama bizi yönetenler ve görevlilerle tepedekiler bazı pozitif vakalarda ıstırap çektiriyor.

Yeterli aşı yok

2006 yılında mitral kalp ameliyatı olduktan sonra doktorum, enfeksiyon kapmamak için grip aşısı olman gerek dedi. O yüzden her yıl düzenli olarak aşımı yaptırıyordum. Bu yıl ise durumlar karıştı. Eczacım, e-nabız'a girip aşı olup olamayacağını kontrol et dedi. Ben de dediğini yaptım. e-nabız'a girdim, influenza maddesini tıkladım. Verilen cevap; 'influenza aşısı için 65 yaş üstüsünüz ama risk grubunda değilsiniz. Durumunuz daha sonra değerlendirilecektir.'

Anlaşılan durumumuzun değerlendirilmesini beklemekten başka çaremiz yok!"

Deprem ve hayat

Felaket geliyor diye diye sonunda İzmir'de depremle yüzleştik. Şimdilik 30 cıvarında kaybımız mevcut. 300'ün üzerinde yaralımız var. Dilerim bu rakamlarda artış olmaz. Allah daha beterinden korusun. Hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum.

Koca Yusuf'un torunu

Bir çok kişi Kırkpınar Ağalarından Ayhan Sezer'in cihan pehlivanı Koca Yusuf'un torunu olduğunu bilmez. Ayhan Sezer, kökleri Şumnu'dan gelen bir Kırkpınar Ağası. Genlerinden gelen güreş tutkusu kimliğinin geçmişini günümüze taşımaya yetiyor.

Türk Dil Kurumu bir göz atabilir mi?

Sakarya Üniversitesi Türk Dili Bölümü başkan yardımcısı Dr. Serhat Demirel'in, 2007 yılında RTÜK'ün çıkardığı Telaffuz Sözlüğü'nden bir inci:

'Karides denizlerde ve tatlı suda yaşayan eti yenen kabuklu bir hayvandır.'

Doğrusunu Hüseyin Movit yazmıştı;

"Karides, kabuklulardan bir hayvan değil, balıktır.

Sözlükte binlerce yanlış/hata bulunmaktadır.

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu eleştirime cevap bile vermedi.

Kitapla ilgi olması gerekenler:

1- Yazar, sözlük yazma konusunda yeterli değil.

2- RTÜK hangi kriterlere göre yazar seçimi yapmıştır.

3- Sözlüğün basıldığı matbaanın ismi künyede yok.

4- Sözlükte matbaa sertifika numarası yok.

5- Sözlükte yayıncı sertifika numarası da bulunmamakta.

6- 2020 yılı baskısı Türkçe Telaffuz Sözlüğü'nün TDK tarafından incelenmesi hâlinde toplatılma kararı verileceği mutlak.

İstenmesi hâlinde Twetter'da dile getirdiğimiz yanlışların listesini verebiliriz."

Bu tespitler pandispanyagazetesi@gmail.com'dan alınmıştır.

Galatasaraylı Başbakan'a veda

Türk siyasi tarihinde bir döneme damgasını vuran siyasetçi Mesut Yılmaz Hakk'a yürüdü. Yılmaz, bugün İstanbul'da toprağa verilecek. Milletvekilliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık yapan Mesut Yılmaz, 1991 ile 2002 tarihleri arasında Anavatan Partisi Genel Başkanlığı'nda da bulunmuştu. Mesut Yılmaz'a rahmet eşine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

***

Bu arada aSpor'da Aykut İnce'nin Sunduğu Bire Bir Futbol'da bir garipliğe şahit olduk. İnce, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın vefatı dolayısıyla Fenerbahçe camiasına başsağlığı diledi. Anlaşılan, İnce, ya bunu sehven söyledi, ya da merhum Başbakan'ın Galatasaray'ın kongre üyesi olduğunu bilmiyor... Dilerim sehven söylemiş olsun...

GÜNÜN SÖZÜ

Dünya üzerinde bırakın büyükler değil çocuklar oynasın. John D. Roosevel

Yazarın Diğer Yazıları