Kötü alışkanlıklar sporla önlenir...

Gençlik ve Spor Bakanı'mızın ağzından düşmeyen bir laf var; "Başta uyuşturucu olmak üzere tüm kötü alışkanlıklara sporla engel olabiliriz." Bunun son örneklerinden birine Dünya Kick Boks Şampiyonası'nda tanık olduk.

Rus rakibini finalde mağlup edip altın madalya kazanan Emine Arslan kızımızın anlattıkları herkesin kulağına küpe olmalı. 23 yaşındaki sporcumuz tekstil işçisi olarak başladığı hayat mücadelesinde saptığı yanlışlıkları gözyaşlarıyla anlattı.

Özel Bakan

Bugün geldiği nokta, Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun uyarılarıyla bire bir örtüşüyor. Daha doğrusu haklılığın belgesi. Orhan Ayhan ile Kick Boks Federasyonu Başkanı Salim Kayıcı itirafları gözleri dolarak dinlediler.

Başkan Kayıcı'ya da biraz değinmek istiyorum. Epey zaman önce ondan söz ederken, soyadını yanlış yazmıştım. Dikkat edin, başarılarıyla adını soyadını ezberletti.

Şampiyonanın yararı

Antalya'daki kapışmalar bize "üçü altın" olmak üzere epey madalya getirdi. Türkiye'de lisanslı Kick Boksçu sayısı çoktan 100 binin üstüne çıktı.

Canımı sıkan bu popüler spora medyanın ilgisizliği. Bu konuda. "TRT tek başına" derken, kapanışta bir başka isim yazan mikrofonu fark ettim; Ülke TV. Bu ekranı da tebrik etmek görevim olsa gerek. Darısı diğerlerinin başına...

İlgiyi artırmak

Tüm medyamızın saplantısı varsa yoksa ayaktopu. Bir olimpiyat dalı adayına bu kadar ilgisizliği anlamakta zorlanıyorum. Orhan Ayhan'ın kapanış sırasında yaptığı yorumu herkesin dinlemesinde yarar vardı. Bu imkânı tanıyan TRT Spor Koordinatörlüğü'ne de tekrar tekrar teşekkürü borç biliyorum.

İtalya birinci, ikinci kim?

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın final kuraları nihayet çekildi. UEFA'nın herkesin ağzına bir parmak bal çalmak için yarattığı karmaşa sona erdi.

Neticede İtalya dışında istediğimiz takımlardan oluşan bir gruba düştük. İsviçre ve Galler'le Bakü'de oynayacağız. Burada da ikinci olmamız büyük olasılık.

UEFA'nın diğer hesabı kupayı İngiltere'ye verebilmek. 12 şehir ve 12 stattaki mücadelelerin amacı sanki bunun için.

Torpil hanımından

Kura çekimi görüntülerinden kafama takılanlar bir hayli fazla. Millî Takımlar Sorumluluğu'na getirilen Selim Soydan'ın hali yürek parçalayıcı. Benden beter yürüyor. Yakaladığının koluna giriyor.

Bu "eş durumundan" olunca tatsız. Ayrıca Soydan, diğer üyelerle "nece konuşmakta?"

Kaldı ki Avrupa futbolunun yönetiminde ismi var ama icraatı yok. Servet Yardımcı'nın da hangi konuda faydası olacağı belli değil. Aleyhimizde bir sürü hazırlık var. Mesela asker selamı. Görünen, her şeyin Şenol Güneş'e kaldığı şeklinde.

Bizimkiler

Son Şampiyonlar Ligi maçlarını seyrettikten sonra geciktirdiğim konuyu bugün dillendireceğim.

Bu müsabakalarda, izleme trafiğini belirlerken bizden gitmelerle değerlendirmiştim. Lille-Ajax maçında Yusuf Yazıcı'yı beğendim. Onun gayreti, evlerindeki yenilgiyi önleyemedi. Çünkü Lille çok kötü oynuyor. Taktikleri "doldur-boşalt."

Liverpool-Napoli'de Fenerbahçe'den gitme Elif Elmas oynadığı süreçte fena değildi. Belki de İtalyan ekibinin en iyisiydi. Alman ekiplerindeki Türk kökenlilerin varlığı pek fark edilmedi.

Facianın getirdiği dostluk

Ahmet Yeşiltepe'nin hazırladığı Uzaklar'da bu kez Japonya'ya konuk olundu. Ertuğrul Fırkateyni'nin dönüş yolunda parçalanışı, bütün detaylarıyla incelendi.

Oşima Adası kıyılarında oluşan tayfun gemimizin parçalanmasına yol açmıştı. Sonuçta 659 kişilik mürettebattan sadece 69'u kurtulmuştu.

İlginç tespitlerden biri, Japonya'ya eğitim için giden Türk kızının bir Japon'la evlenip bölgeye yerleşmesiydi. Bugün Oşima ve Osaka'da iki önemli imzamız var. Görkemli anıt bir yana, Türk Müzesi ile şehitlik.

16 Eylül 1890'da facianın anılışı bir yana, belediye başkanının her ayın 16'sında Türk mezarlığını bizzat temizlemesi, muhteşem bir olay.

Bugün Uzak Doğu'da iki kankardeşi ülke var. Japonya ve Güney Kore. Çok da iyi dostlar.

Zorlu, Kazakistan'da

"Kurucu Cumhurbaşkanlığı Günleri" Kazakistan'ı renklendirdi. Yarın ülkenin millî kütüphanesinde Prof. Dr. Kürşad Zorlu konuşma yapacak. Güzel yanı bunun Kazakistan diliyle gerçekleşecek olması.

Zorlu aynı zamanda Türk Akademisi öncülüğünde hazırladığı "Nazarbayev Liderliği" adlı kitabının imza törenlerine katılacak.

GÜNÜN SÖZÜ

Bir yılda zenginleşmek isteyen, altı ayda asılır. Cervantes

 

Yazarın Diğer Yazıları