Krediyi yüzde 16 ile kamu bankalarından al parayı 20 faizle devlete sat dönemi

Krediyi yüzde 16 ile kamu bankalarından al parayı 20 faizle devlete sat dönemi
Merkez Bankası’nın son 2 ayda toplam 300 baz puanlık faiz indirimi özel bankaların kredi faizlerinde önemli bir değişiklik yapmaz iken, kamu bankaları bu sabah itibariyle konut kredisi faizlerini 200 baz puana yakın düşürdü.

1 milyona kadar olan tutarda faiz oranı 1.37’den 1.29’a düştü. Bu hesaba göre, vatandaşa kredinin maliyeti yüzde 16 seviyesine ulaşıyor. Ancak bu işlemin yine en çok parası olana yarayacağı öne sürüldü.  Basit bir hesap ile elinde 1 milyon lirası olan ve bunu peşin konut alımında kullanmayıp, kamu bankalarından yüzde 16 kredi kullanması halinde elindeki parayı devlete yani Türkiye’nin 10 yıllık tahvillerine yatırdığında yüzde 20.31 faiz alıyor. Türkiye’nin 10 yıllık tahvil faizi halen 20.31’den işlem görüyor.

KAMU BANKALARINA GÖREV ZARARI

Kamu bankalarının inşaat sektörünü desteklemek için yaptığı bu indirim, bilançolarında görev zararı olarak yer alacak.  Esnafı desteklemek için kurulan Halk Bankası, tarımı ve çiftçiyi desteklemek için kurulan Ziraat Bankası böylece konut kredilerinden görev zararı yazacak.

Konut kredilerinde kamu payı 2016 yılında yüzde 34 iken, geçen yıl yüzde 667ya yükselmiş bu yılda yüzde 64’e düşmüştü. Son indirim ile birlikte bu payın yüzde 70 seviyesine ulaşması bekleniyor.

İlgili Haberler