Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

Krizden federasyon çıkmaz!

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul''da Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı 36. Dönem 1. Oturum etkinliğinde yaptığı konuşmada, Başbakan Faiz Sucuoğlu ise katıldığı televizyon programları ve gazetecilere yaptığı açıklamalarda gündemle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundular ve görüşlerini paylaştılar.

Şu anda, KKTC''de de ana gündem TL''deki değer kaybı karşısında alınacak tedbirlerdir. Cumhurbaşkanı Tatar ile İstanbul''da katıldığı etkinlikten önce görüşme imkanım oldu. Tatar, pandemi nedeniyle zaten önemli sıkıntılarla boğuşmakta olan Kıbrıs Türk halkının dövizdeki artış karşısında yeni bir kriz yaşamasının ekonomik kayıplar yanında olası siyasi maliyetinin önlenmesi için acil tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Dövizdeki artışın ülkede yaratacağı olumsuz etkilerin alınacak tedbirler yanında, Anavatan Türkiye''den sağlanacak yeni kaynaklarla asgariye düşürülmesi hedeflenmektedir. Cumhurbaşkanı Tatar bir taraftan Anavatan yetkilileri ile diyaloğa geçerek çözüm yollarını ararken diğer taraftan da KKTC''deki ekonomik sektörlerin temsilcileri ile görüşmeler yaparak alınacak tedbirleri, atılacak adımları belirlemek üzere çalışmalar yürütmektedir.

Ulusal Birlik Partisi(UBP) Genel Başkanı, Başbakan Faiz Sucuoğlu zor dönemde görev almıştır; ülkeyi 23 Ocak''ta erken genel seçime götürecek koalisyon hükümetine başkanlık ederken ekonomik sorunlarla da mücadele etmek durumundadır. Sucuoğlu''nun sorunlara kararlı bir şekilde eğilerek, kısa zamanda çözüm yolları üretmesi memnuniyet vericidir. Başbakan Faiz Sucuoğlu, dövizdeki hareketlilik nedeniyle KKTC Merkez Bankası ve Bankalar Birliği ile gerçekleştirdikleri toplantılarda 4 maddelik ekonomik açılım kararını duyurmuş ve halkımıza güven vermiştir. Katıldığı televizyon programında özellikle özel sektörü ve küçük esnafı rahatlatıcı açılım yaptıklarını bildiren Sucuoğlu, bunun sonuçlarının önümüzdeki günlerde alınacağını ifade etmiştir. Mağusa ve İskele bölgesinde çok ciddi yatırım imkanları sağlayacak olan İmar Planı''na imzayı atarak yürürlüğe koyduklarını ifade eden Başbakan, önümüzdeki bir kaç yıl içinde 2 milyar dolarlık yatırımın yani "yeni bir Maraş''ın" öngörüldüğü bir yatırımın önünün açıldığına da vurgu yapmıştır.

Anavatan Türkiye hükümetinin önümüzdeki günlerde KKTC bütçesine yapacağı katkılar, halkımızın sıkıntılarına çözüm bulunmasını sağlayacaktır. Türk lirası kullanan KKTC''nin bütçesinde oluşacak açıkların kapanmamasının, insanımıza ve sektörlere gerekli yardımın yapılmamasının siyasi maliyeti konusunda rahatsızlık duymaktayım. İçimizdeki Rum sevici federasyoncu partiler 23 Ocak''ta yapılacak erken seçim için yaşanmakta olan ekonomik krizi propaganda malzemesi olarak kullanmaya başladılar bile.. Bu fırsatçılar ard arda yaşanan krizlerden bunalan Kıbrıs Türk halkına kurtuluş olarak federasyonu, Rumlarla birleşmeyi hedef göstermektedir. Rumlarla yapılacak bir federasyonda kullanılacak para biriminin Euro olacağını ve bu nedenle de ''döviz krizi'' gibi bir olayın da yaşanmayacağını söyleyerek halkımızı kandırmaya çalışmaktadırlar. Halkımız Euro kullanan özellikle Yunanistan ve Rum Yönetiminin daha 3-5 yıl önce iflas bayrağı çektiğini unutmamıştır. Avrupa Birliği içerisinde, Euro kullanan birçok ülkenin iflasın eşiğinde olduğunu halkımız çok iyi takip etmektedir. Esas olan KKTC''nin güçlü bir ekonomik yapıya kavuşturulması, Anavatan ile birlikte başlatılan mali yapımızın düzeltilmesi çerçevesinde ortaya konan reçetelerin uygulanması olduğunu Kıbrıs Türk halkı çok iyi bilmektedir. Dolayısıyla Kıbrıs Türk halkı kurtuluşu sonumuzu getirmek için, bizi kendine yamalayıp yok etme peşinde olan Rumlarda aramayacak, 23 Ocak seçiminde her zaman yanımızda olan Anavatan Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olan partileri tercih ederek federasyonculara bir şamar daha vuracaktır. Cumhurbaşkanı Tatar Salı günü İstanbul''da katıldığı etkinlikte yaptığı açıklamada vurguladığı üzere federasyon artık tarihe karışmıştır ve kendisinin ortaya koyduğu, halkımızın ve Anavatan Türkiye''nin desteklediği egemen eşitlik temelinde iki devletli çözümün tek yol olduğuna vurgu yapmıştır. Tatar, "Yeni siyaset, Kıbrıs''ta yeni bir aşamadır, federal modele kapılar kapandı" vurgusu yaparak, Türkiye ile bağların kopartılmasına asla izin vermeyeceklerini söylemiş, Kıbrıs''ta bir anlaşma olacaksa, yan yana yaşayan iki egemen eşit devlet modelinde olabileceğini ifade etmiştir. Kıbrıs Türk halkı başından geçen badirelerden, Rum-Yunan ikilisinin, bunların destekçileri ABD ve AB''nin çirkin yüzünü çok iyi görmüş ve emellerini anlamıştır. Bunların ortaya koydukları yalanlara, tezgahlara, oyunlara Kıbrıs Türk halkının karnı toktur.

Yazarın Diğer Yazıları