Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

Küçük ülke oyunu büyük oynuyor!

İsrail ile normalleşmek için alt yapı hazırlayan Suudi yönetimi, Müslüman halkı manipüle etmek için elinden geleni yapıyor. Bu bağlamda Suudi Arabistan'da yapılan bir araştırma sonucuna göre, halkın yüzde 80'ninin İsrail ile barış daha doğrusu normalleşme istediği ileri sürüldü.

Birbiri peşi sıra İsrail ile normalleşme anlaşması yapan Suudlar, Türkiye'yle de ilişkilerini kötüleştirmek için ellerinden her geleni yapıyorlar. Türk mallarına boykot, Türkiye'ye seyahati engelleme, Türkiye'deki yatırımları sona erdirme bunlardan bir kaçıdır.

BAE, Suud, Bahreyn, Mısır ile Türkiye ilişkileri giderek Türkiye-İsrail ilişkilerine dönüşmektedir. İsrail ile ABD'nin bu ülkeler üzerindeki etkisi Türkiye ile olan ilişkileri bire bir etkilemektedir. İsrail'le normalleşme anlaşması yapan Arap ülkeleri ABD tarafından ödüllendirilirken, Türkiye'yle Arap ülkeleri ilişkilerinin kötüleştirilmesi de ölçü olarak alınmaktadır.

İsrail ile ilişkilerini normalleştirenler ödüllendiriliyor!

Geçtiğimiz günlerde İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Başbakan Binyamin Netanyahu ve ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman'ın da katıldığı zirve, Batı Kudüs'teki Siyon Dostları Müzesi'nde yapıldı.

Siyon Dostları Müzesi kurucuları bu yıl 11 kişiyi Siyon Dostları ödülüne layık gördüler.

Ödüle layık görülenler arasında Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve aynı zamanda Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum yer aldı.

Listede, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve Umman Sultanı Heysem bin Tarık bin Teymur Al Said de bulunuyor.

Siyon Dostları ödülü, İsrail'i ve Yahudileri destekleyen isimlere veriliyor. Önceki yıllarda, ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya da bu ödül verilmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Etihad Havayolları'nın şirketi kendi web sitesine İbranice versiyon yüklediği duyuruldu. BAE, ABD ve İsrail de aralarında ilişkileri güçlendirmek için 3 önemli araştırma enstitüleri arasında stratejik ortaklık kurulduğunu duyurdu.

Washington'daki "Atlantik Konseyi", Abu Dabi'deki "BAE Politika Merkezi" ve Tel Aviv'deki "Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü" yaptığı ortak açıklamada, Ortaklığımız, "barış" için temel oluşturacak ve bu anlaşmanın bölgedeki BAE-İsrail ilişkilerini, istikrarı, güvenliği ve refahı güçlendirme potansiyelini en üst düzeye çıkaracaktır" ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya göre, bu stratejik ortaklık, İbrahim anlaşmasına dayanacak ve BAE-İsrail ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunmaya çalışan uluslararası düşünce kuruluş ve merkezlerinin, odak noktası olacaktır.

Türkiye'ye karşı BAE yalnız İsrail'le değil Fransa'yla da büyük bir işbirliği içindedir. Türkiye karşıtlığında sınır tanımayan Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ilgili kurumları Türkiye'ye karşı toplantı üstüne toplantı yapıyor. Sayısı on ikiyi bulan bu toplantılarda Akdeniz, Afrika ve Ortadoğu'da işbirliği ile Türkiye'ye karşı atılacak adımlar belirleniyor.

Yapılan ortak çalışmalarda Fransa-BAE ikilisi, Türkiye'nin bölgede etkisini kırmanın ve hamlelerini durdurmanın yolları aranıyor. İkili Akdeniz'de Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimini, Libya'da Hafter'i ve Suriye'de PKK/YPG'yi, Karabağ işgali konusunda ise Azerbaycan'a karış Ermenistan'ı destekliyor.

Normalleşme bağlamında İsrail/Arap ilişkileri her alanda giderek kurumsallaştırılırken, Türkiye/Arap ülkeleri ilişkileri de kötüleştirilmektedir. Bunun kalıcı ve kurumsal bir siyaset olduğu ve ABD/İsrail tarafından yönetildiği bilinmelidir.

Bu bağlamda BAE, İsrail'le kurumsal, derinlikli ilişki içine girerken Türkiye'ye de casus üstüne casus yollamaktadır. Birkaç gün önce MİT'in yakaladığı Birleşik Arap Emirlikleri adına casusluk yapan Ürdün'lü bir ajan, Türkiye'nin Müslüman dünyasıyla ilişkileriyle yeni bir darbeye karşı Türkiye'nin savunmasız olup olmadığını belirlemekle görevlendirildiğini itiraf etmiş.

Küçük ülke oyunu büyük oynuyor. İhmal etmeye gelmez!

 

Yazarın Diğer Yazıları