Besin değerleri açısından yüksek ve kemik gelişiminde büyük role sahip olarak bildiğimiz, kimimizin etik değerleri veya içerisinde bulunanlaktozakarşı alerjiyesahip olması sebebiyle tüketemediği bir ürün süt. Çocukların kahvaltıdaki içeceği, bazı tatlıların mihenk taşı niteliğindeki malzemesi, kalsiyum kaynağı, yoğurt, peynir vb. ürünlerin ana malzemesi olan hayvansal süt, doğal şeker olarak adlandırabileceğimiz laktoza sahip.

Süt, hayvanlar ve bitkilerden elde ettiğimiz iki çeşit türe sahip. Laktoz ise değer olarak hayvanın türüne göre değişiklik gösterse de hayvansal sütlerin tümünde mevcut. Gelin şimdilaktoz nedir,laktoz intoleransı nedirvelaktozun zararlarıne birlikte bakalım.

Laktoz nedir?

Yalnızca sütte bulunan ‘laktoz’ aslında nedir? - Resim : 1

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; hayvansal sütlerde bulunan laktoz, glikoz ve galaktozun bir araya gelmesiyle oluşur. Aynı zamanda ismi''Süt şekeri''olarak da bilinir. Latince“di” iki anlamına gelmektedir ve dissakkarit de “çift şekerler” anlamına gelir. Enerji verici özelliği de olan laktoz, insanların mide hassasiyetine göre farklı ve beklenmeyen etkiler de gösterebilir.

Peki laktoz intoleransı nedir?

Yalnızca sütte bulunan ‘laktoz’ aslında nedir? - Resim : 2

Laktoz intoleransı, ince bağırsağımızda bulunan “laktaz” isimli sindirim enziminin göreviniyeterince yapamamasısonucu ortaya çıkan biralerji türüdür. Laktaz, yiyecek ve içeceklerdeki laktozu parçalamakla görevlidir; böylece vücudumuz onu sindirebilir.

Laktoz intoleransı, süt ve süt ürünlerindeki laktozun sindirilememesinden kaynaklanır. Çok yaygın görülen bu alerji, dünyadaki yetişkin nüfusunun yaklaşıküçte ikisinde mevcuttur.Laktoz intoleransına sahip kişiler süt ürünleri tükettikleri zaman,karında şişkinlik,mide bulantısı,gaz,ishalve karında gerçekleşenkramplargibi yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecek semptomlar gösterirler. Bu semptomlar yemekten30-60 dakikasonraortaya çıkabilir. Tüketilen ürün, kalın bağırsakta bulunan kolona ulaştığında, bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilen laktoz kısa zincirli yağ asitleri (SCFA) ve gaz oluşturur. Bu, şişkinlik, gaz ve ağrıya neden olur. Semptomların şiddeti, vücudun laktozu ne kadar tolere edebildiğineve tüketilen ürünün miktarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu semptomlar,neyse ki kısa sürelidir. Ancaksık sık görülüyorsa, laktozsuz süt tüketmek daha sağlıklı olabilir.

Laktoz,anne sütünde de bulunurve aslında hemen hemen her birimiz laktozu sindirme yeteneği ile doğarız. Buna rağmen, her yaşta laktoz intoleransı geliştirebiliriz. Laktoz intoleransıtek tip değildir, intoleransın birkaç türü vardır ve farklı faktörlerden kaynaklanır. Ancak laktoz intoleransı, laktaz enzimindeki bir eksiklik ile karakterize edilir. Eğer müdahale edilmezse, laktoz intoleransı ciddisindirim sorunlarınasebep olabilir. Ancak, çok miktarda laktoz tüketmez veya laktoz intoleransının neden olduğu sindirim tahrişiyle kötüleşen başka bir durum oluşmamışsa, genellikle etkilenmeyiz.

Laktoz intoleransı kimlerde daha sık görülür?

Yalnızca sütte bulunan ‘laktoz’ aslında nedir? - Resim : 3

Genellikle yetişkinlerde ortaya çıkar. Bebekler ve küçük çocuklarda daha nadir görülür.

Prematüre doğan bebeklerde laktaz seviyesinin az olabileceğinden dolayı gelişebilir.

Kanser tedavisi geçirmiş kişilerdekemoterapiden kaynaklanan radyasyondan dolayılaktoz intoleransı gelişme riski artar.

İnce bağırsağı etkileyen rahatsızlıklar, laktoz intoleransına neden olabilir

Farklı türlerde lakton intoleransı:

Birincil laktoz intoleransı

İkincil laktoz intoleransı

Konjenital laktoz intoleransı

Gelişimsel laktoz intoleransı

Birincil laktoz intoleransı:

En yaygın görülen intolerans tipidir, yaşın ilerlemesiyle laktaz üretimindeki azalmadan kaynaklanır. Zamanla laktozu emme yeteneği kaybolur.Laktoz intoleransının bu türü, bazı popülasyonlarda diğerlerinden daha yaygın görüldüğü içinkısmen genetik sayılabilir. Araştırmalar, bu durumun Kuzey Avrupa halkının %10’dan azını, Latin ve Orta Doğu halkının yaklaşık %50’sini, Afrika ve Asya halkının %80-99’unu etkilediğini tahmin ediyor.

Yalnızca sütte bulunan ‘laktoz’ aslında nedir? - Resim : 4

İkincil laktoz intoleransı:

Laktazın üretildiği ince bağırsağı etkileyen başka bir durumun sonucu olarak gelişir. Bunun sebebi,bağırsak duvarındaki iltihaplanmanınlaktaz üretiminde geçici düşüşe yol açmasıdır. İkincil laktoz intoleransının olası nedenleri arasındaCrohn hastalığı,çölyakhastalığı,kemoterapi,ülseratif kolitveyaşlanmayer alır.

Konjenital laktoz intoleransı:

Bu tip intoleransta,yenidoğanlardakonjenital laktoz intoleransı mevcuttur. Bu durum nadir görülen, kalıtsal bir türdür. Bu intoleransın oluşması için her iki ebeveynde de doğuştan laktoz intoleransı için belirli bir gen mutasyonu olmalıdır. Anne, sütündeki laktoz içeriği nedeniyle bebeğini emziremez. Yan etkileri,şiddetli ishalve kandayüksek kalsiyumseviyeleridir.

Gelişimsel laktoz intoleransı:

Genellikle, sindirim sistemi bütünüyle gelişmeden doğanprematüre bebeklerde görülürve sindirim sıkıntısı gibi semptomlara sebep olur. Bu durum, genellikle bebek büyüdükçe kendi kendine düzelir. Ancak bu süreçte bebeğin beslenmesinde, anne sütü yerine laktoz içermeyen mama kullanılması gerekebilir.

Laktozun zararları nelerdir?

Yalnızca sütte bulunan ‘laktoz’ aslında nedir? - Resim : 5

Laktoza alerjisi olan kişilerde mide bulantısı, karın ağrısı, şişkinlik ve gaz problemleri ortaya çıkabilir.

Kalın bağırsakta sindirimi zorlaştırır.

Sürekli laktoz tüketimi düzensiz beslenme alışkanlığına sebep olabilir.