Lavrov Karabağ'da Türkiye'ye set çekti

Lavrov Karabağ'da Türkiye'ye set çekti
Azerbaycan ve Ermenistan arasında yapılan Dağlık Karabağ anlaşması ardından Türkiye’nin bölgedeki rolüne ilişkin tartışma sürüyor. Rusya’dan yapılan son açıklamada Rusya ile kurulacak ortak gözlem merkezinin İHA’larla uzaktan görev yapacağı, Türkiye’nin gözlemcilerle Dağlık Karabağ’a girmeyeceği belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dağlık Karabağ'daki durumun izlenmesi için kurulan Rus-Türk gözlem merkezinin insansız hava araçları yardımıyla uzaktan görev yapacağını ve Türk gözlemcilerin Dağlık Karabağ'a girmeyeceğini söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre, Rus ve yabancı medya kuruluşlarının temsilcilerine demeç veren Lavrov, "Merkez, İHA'lar ve sahadaki özellikle de tüm temas hattındaki durumu tespit etme imkanı sunan diğer teknolojiler de dahil teknik objektif izleme araçlarını kullanarak uzaktan çalışacak ve hangi tarafın ateşkese uyduğunu, hangisinin ateşkesin ve tüm askeri faaliyetlerin koşullarını ihlal ettiğini belirleyecek" dedi.

Lavrov, Türk gözlemcilerin hareket alanının Rus-Türk gözlem merkezinin konuşlandırılması için belirlenecek Azerbaycan topraklarındaki coğrafi koordinatlarla sınırlı olacağını ve merkezin Dağlık Karabağ'da çatışmaların yaşandığı bölgeye uzak bir noktada bulunacağını belirtti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, “Türkiye, anlaşmanın uygulanmasını gözetmek ve denetlemek üzere bölgede kurulacak ortak barış gücünde, Rusya ile birlikte yer alacaktır” ifadelerini kullanmıştı. Kremlin Sözcüsü Peskov ise, Dağlık Karabağ'a Türk barış gücünün konuşlandırılması konusunda bir anlaşma bulunmadığını söylemişti.

Peskov, Türkiye ile Karabağ konusunda Azerbaycan topraklarında yer alacak gözlem merkezi üstünden işbirliği yapacaklarını söylemişti. Peskov, ayrıntı vermemişti.