Lütfü Savaş uyardı: Radikal işlerin yapıldığı yer olacak

Lütfü Savaş uyardı: Radikal işlerin yapıldığı yer olacak
Suriye’de 2011 yılından veri süren iç savaştan en çok etkilenen şehirlerden biri olan ve kendi nüfusunun yarısına yakın Suriyeliyi barındıran Hatay’ın Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Suriyeli çocukların yaklaşık 3'te birinin okula gidemediğini belirterek, “Bizim burası da radikal işlerin yapıldığı bölgelerden bir tanesi olacaktır.” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, T24’e verdiği röportajda, kentteki Suriyeli sığınmacı sorununa değindi.

Savaş, sığınmacı sorununu anlatırken, "1 milyon 600 bin insanın parasıyla 2 milyon küsür insana bakıyorsunuz, 3 kişilik yerine 4 kişilik masraf yapıyorsunuz" ifadesini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş, yaptığı değerlendirmede, "Şu bir gerçek ki, bizim hepimizin isteği Suriye’de tez vakitte bir barış ortamı olsun, burada gurbette yaşayan, Suriye’den gelen kardeşlerimiz de kendi yurtlarına sağsalim huzur içinde dönsünler. Çünkü, misafir sayısı 500 bin civarında olunca birçok komplikasyonlar çıkıyor. Bir defa yaşam standartlarımız eşit değil, sosyokültürel yaşamımız eşit değil, örf adetlerimiz farklı. Öyle olunca birçok sosyolojik uyumsuzluk ortaya çıkıyor. Bunların dışında da ekonomik kaygılar, barınma sorunları ön plana çıkıyor. 1 milyon 600 bin insanın parasıyla 2 milyon küsür insana bakıyorsunuz, bir evde 3 kişilik masraf edeceğinize 4 kişilik masraf yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bu bir gün, 2 hafta, 5 hafta olur ama 8 yıl olması insanları biraz yıpratıyor. Bu sebepten biz bir an önce Suriye’de barışın hüküm sürmesini ve barışa katkı sağlaması gereken ülkelerin de sağlamasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hatay'da kişi başına düşen yıllık milli gelirin 8 bin dolardan 6 bin doların altına indiğini belirten Savaş, hali hazırda çok da fazla olmayan iş imkânlarının nüfusun artmasıyla birlikte rekabete daha açık hale geldiğini vurguladı.

“RADİKAL İŞLERİN YAPILDIĞI BÖLGELERDEN BİR TANESİ OLACAKTIR”

Savaş, özellikle şehirdeki Suriyeli çocukların yaklaşık 3'te birinin ekonomik ya da başka sebeplere okula gidemediğini belirterek, "Şimdi nasıl bu çocuklar kalem tutamıyorsa gelecekte ya esrar tutacak ya eroin tutacak ya silah tutacak. Bunları tutan eller de topluma huzur veren eller, zihinler olmayacak. Nasıl şimdi Ortadoğu’da birçok radikal insanla karşı karşıya kalıyoruz, 'şucu bucu' diye insanları sayıyoruz, yarın burada da bunlar üreyecek. Kalem tutmayan, zihni dolu olmayan insanları herkes çekiştirip bir yere götürmek isteyecektir, o zaman bizim burası da radikal işlerin yapıldığı bölgelerden bir tanesi olacaktır." diye konuştu.