Erteleme hukuk cinayetidir

Erteleme hukuk cinayetidir
Erteleme hukuk cinayetidir

CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluk süresi konusundaki kararına ilişkin, “B

CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluk süresi konusundaki kararına ilişkin, “Bu erteleme tam anlamıyla bir hukuk cinayetidir. İktidara bu kadar göbekten bağlı yargı, hukuk devletinin katlidir” dedi. Yaptığı yazılı açıklamada Anayasa Mahkemesi’nin, iptal hükmünün bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verdiğini ifade eden Tarhan, şunları söyledi:

 


Anayasaya aykırı

 


“Hukuksal açıdan doldurulacak herhangi bir boşluk olmadığından, yasama organına yasa çıkartması için süre verilmesine de gerek yoktur. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi’nin iptal hükmünün yürürlüğünü 1 yıl süre ile ertelemesi, Anayasa’ya aykırılığı tespit edilmiş, hukuksal boşluk da doğurmayacak biçimde iptal edilmiş bir normu hukuka aykırı olarak 1 yıl daha yaşatmaya devam etmek anlamına gelir ki bu, Anayasa’nın 153. maddesinde öngörülen yetkinin kötüye kullanılmasıdır. Hele insan özgürlüğü ve yaşamı söz konusu ise bu erteleme tam anlamıyla bir hukuk cinayetidir.”
Anayasa’ya aykırı bir yasanın sırf birileri, özellikle iktidar istiyor diye bir yıl daha uygulanmasına izin vermenin bizzat Anayasa Mahkemesi eliyle anayasa ihlali olduğunu savunan Tarhan, şöyle devam etti:

 


Türkiye’nin de ihtiyacı var

 


“Böyle bir kararın oybirliği ile çıkması iktidara bağımlı yargı modelinin de üstün başarısıdır. İktidara bu kadar göbekten bağlı yargı, hukuk devletinin katlidir. Bu kararı vermek, insanların özgürlüklerini bir oyun hamuru gibi üzerinde bir yıl daha oynaması için iktidarın eline vermektir. Belki, ’defteri dürülecek’kişileri bir kez daha gözden geçirmek için gerekli olan süreyi sağlamaktır. Bu kararı uygulamak ise, iptal edilmiş bir hükme dayanarak hukuka aykırı biçimde hürriyeti tahdit etmek, kişileri anayasa teminatından yoksun kılmak, hukuk devletini ters yüz etmektir. Hukuk devleti mi demiştik. Onun bir adı da demokrasidir ve ona Mısır’ın olduğu kadar Türkiye’nin de ihtiyacı vardır.”

 

Aldan: Tahliyeler derhal başlamalı

 

CHP Muğla Milletvekili Ömer Suha Aldan, “Ölçüsüz biçimde uzun tutukluluğa maruz kalan, tutukluluğun uzatılması için hakkında öncekilere göre somut ve doyurucu kanıt bulunmayan kişiler ve başta da tutuklu milletvekilleri derhal salıverilmelidir” dedi. Aldan yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) terör suçlarında tutukluluk süresinin 10 yıl olmasını öngören maddeyi iptal etmesini değerlendirdi. Mahkemenin kararının vaki keyfiliğe son verme anlamında hukuk adına sevindirici bir gelişme olduğunu ifade eden Aldan, ancak AYM’nin ön kararında, tutukluluğun azami süresinin 5 yıl olduğu yönündeki değerlendirmenin, insan hakları bağlamında uygulama yanlışlarının devam etmesi sonucunu yaratma olasılığını da beraberinde getirdiğini savundu. CMK’nın 102. maddesinin 2. fıkrasında yer alan süre konusunda bir netlik bulunmadığını belirten Aldan, şöyle dedi: “Madde metninden yola çıkıldığında asıl tutukluluk süresinin iki yıl, tutuklamanın uzatılması süresinin üç yıl olduğu gibi bir anlam çıksa da madde gerekçesi asıl tutukluluk süresinin iki, uzatma süresinin ise bir yıl olduğu biçimindedir. Yargıtay bu süreyi 2+3 yıl olarak kabul etmiştir. Oysa yasal düzenlemelerin genelinde asıl her zaman istisnanın üzerinde bir süreye sahip olmuştur. Bu açıdan sözü edilen maddenin de bir an önce revize edilmesine gerek bulunmaktadır.”