Füzeler sınırda!

Füzeler sınırda!
Füzeler sınırda!

Gaziantep’ten Kilis’e sevk edilen ’Atılgan’ ve ’Zıpkın’ modeli Stinger füzeleri, sınırdaki Öncüpınar Karakolu’na yerleştirildi. Füzelerin rampaları Suriye’ye çevrildi. Hazır halde bekleyen hudut birliğinde, sürekli çalışır vaziyetteki stinger füze barındıran, zırhlı personel taşıyıcı da yer alıyor. Bu  zırhlı araçlarla aynı zamanda Türkiye’ye geçiş yapan Suriyeliler de taşınıyor.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da incelemelerde bulunmak üzere Hatay’a gitti. Kıvrıkoğlu, buradaki incelemelerinin ardından Gaziantep’e geçerek 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş’ten brifing aldı. Daha sonra Kahramanmaraş’a giden Kıvrıkoğlu, gazetecilere, “Birliklerimizi denetliyoruz” açıklaması yaptı.


NATO: Türkiye’yi savunmaya hazırız
ABD’nin yönetime yakınlığıyla tanınan gazetesi Washington Post, adını açıklamak istemeyen üst düzey bir NATO yetkilisinin “Türkiye’nin savunması için planlarımız var. Planlar mevcut, uzun bir süreden beri mevcut” şeklindeki sözlerine yer verdi.

Şam, tank ve zırhlı yığınağını artırdı
Türkiye’nin Suriye sınırına askeri sevkiyatının ardından, Suriye’nin de sınırdaki birliklerini kuvvetlendirdiği iddia edildi. Özgür Suriye Ordusu’ndaki bir general, Suriye hükümetinin Halep’in 30 km kadar kuzeyine 170 tank gönderdiğini ileri sürdü.   

Toplu katlıamlar için provokasyon uyarısı
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Türkiye ile Suriye’yi savaşa sokmak için bazı güçlerin çeşitli katliamlara giriştiklerine yönelik iddialar olduğunu söyledi. Edipoğlu, bunun arkasında kimlerin olduğunu araştırdıklarında karşılarına BLACKWATER’ın (paralı askerler-kelle avcıları) çıktığını belirtti.

 

Stinger füzeleri sınıra yerleştirildi

Gaziantep’ten Kilis’e sevk edilen ’Atılgan’ve ’Zıpkın’modeli Stinger füzeleri, sınırdaki Öncüpınar Karakolu’na yerleştirildi. Füzelerin rampaları Suriye’ye çevrildi. Hazır halde bekleyen hudut birliğinde, sürekli çalışır vaziyetteki stinger füze barındıran, zırhlı personel taşıyıcı da yer alıyor. Bölgede askeri hareketliliğin yanı sıra Suriye’den geçişler de devam ediyor. Son günlerde Türkiye’ye geçiş yapan Suriyelilerin taşınmasında zırhlı araçların da görev aldığı belirtildi. Türkiye’nin sınıra birlik kaydırması ve füze ile uçaksavar bataryalarını Suriye’yi hedef alacak şekilde yerleştirmesi Kilisliler’i tedirgin etti. Gelişmelerin kendilerini endişelendirdiğini belirten Kilisliler, “Türkiye, sınıra yığınak yapmaya başladı. Suriye de daha önceden muhaliflere karşı yığınak yapmıştı. Sınırda muhalifler ile Suriye ordusu arasında çatışmalar çıkıyor. Tarlamıza girmeye korkuyoruz. Biz savaş istemiyoruz” diye konuştu. Bu arada, İskenderun’dan Suriye sınırındaki Reyhanlı ilçesine konvoyla gönderilen askeri araçlardan bazıları da sınır bölgesinde görev almaya başladı.


Kıvrıkoğlu bölgede
Öte yandan, Kara Kuvvetleri Komutanı (KKK) Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu incelemelerde bulunmak üzere Hatay’a gitti. Kıvrıkoğlu, buradaki incelemelerinin ardından Gaziantep ve Kahramanmaraş’a geçerek askeri birlikleri denetledi. Gaziantep’te 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nı ziyaret ederek denetimlerde bulunan Orgeneral Kıvrıkoğlu, Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş’ten brifing aldı. Orgeneral Kıvrıkoğlu, daha sonra Kahramanmaraş’a gitti. Orgeneral Kıvrıkoğlu ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük ve beraberindeki bazı komutanlar, Kahramanmaraş’ta da 5. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcılığı’nda denetim ve incelemelerde bulundu. Kıvrıkoğlu, gazetecilerin ziyarete ilişkin sorusu üzerine, “Birliklerimizi denetliyoruz” dedi.


NATO: Türkiye’nin savunması için planlarımız var

Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesi sonrası sınıra yapılan kuvvet sevkiyatına dikkat çekilirken ABD gazetesi Washington Post gazetesi, buna ilişkin haberinde üst düzey bir NATO yetkilisinin “Türkiye’nin savunması için planlarımız var” sözlerini yansıttı. Gazete, Türkiye’nin sınıra kuvvet kaydırmasının, Suriye’nin Türk uçağını vurması ve NATO’nun gerekli olması halinde ittifak üyesi Türkiye’yi savunma taahhütlerine sadık kalacağını bildirmesinden birkaç gün sonra meydana geldiğine vurgu yaptı.  ABD gazetesi, üst düzey bir NATO yetkilisinin, Türkiye’nin attığı adımlar konusunda NATO’yu bilgilendirdiğini belirtirken sevkiyatın, “Türklerin kendi önlemleri” olduğunu vurguladı. Habere şöyle devam edildi: “İsminin açıklanmaması koşuyla bu hassas mesele konusunda konuşan yetkili, Türkiye’nin Brüksel’de yapılan bir NATO toplantısında ittifaktan belirli bir önlem talep etmediğini söyledi. Yetkili, ’İstedikleri, NATO’nun yanlarında olacağını garantiye almak. Türkiye’nin savunması için planlarımız var. Mevcut, uzun bir süreden beri mevcut’ dedi.”


“Suriye, sınıra 170 tank yığdı” iddiası

Türkiye’nin Suriye sınırına askeri sevkiyatının ardından, Suriye’nin de sınırdaki birliklerini kuvvetlendirdiği iddia edildi. Özgür Suriye Ordusu’ndaki bir general, Suriye hükümetinin Halep’in kuzeyine 170 tank gönderdiğini ileri sürdü. Esad’ın ordusunu terk eden General Mustafa El-Şeyh, tankların Türkiye sınırından 30 kilometre uzakta olduğunu söyledi. General, “Ya sınırda Türk konuşlanmasına karşılık vermek için ya da civardaki muhalif kasaba ve köylere saldırmak için bu tanklar Halep’e girdi” dedi. Suriyeli komutana göre, tanklar Halep şehrinin kuzey doğusundaki bir köyde, piyade okulunda bekletiliyor. Suriye ordusunda general iken firar eden Mustafa El Şeyh, istihbaratın kaynağını söylemedi.


CHP’li Ediboğlu’ndan provokasyon uyarısı

Türkiye ile Suriye arasındaki gerginlik gün geçtikçe tırmanırken CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu’dan provokasyon uyarısı geldi. Hula’da yapılan katliamı Esad muhaliflerinin yapmadığına ilişkin ciddi iddialar ortaya atıldığına dikkat çeken Ediboğlu, şunları söyledi: “Annan’ın ifadelerine bakmak gerekiyor. Suriye’deki Hula katliamı ile bazı katliamları üçüncü grubun yaptığını söylüyor. Yani katliamları üçüncü grubun yaptığına dair ciddi şüpheler var. Bunu aynı zamanda Kofi Annan söyledi. Üçüncü grubun kim olduğunu yabancı basından araştırdık. BLACKWATER (paralı askerler-kelle avcıları) sitesinde karşılaştık. Üçüncü güçler her an, her türlü provokasyonu yapabilirler. Her an her türlü provokasyonu yapabilirler. Çünkü batının istediği Suriye ile Türkiye’nin savaşması. Kendileri bu işe karışmak istemiyorlar.”
Düşürülen uçak krizine rağmen Türkiye ve Suriye’nin savaşı göze alamayacaklarını belirten CHP’li Ediboğlu, üçüncü ülkelerin iki ülkeyi ne pahansa olursa olsun çatıştırmak istediğini ifade etti. Ediboğlu, “Türk halkının Suriye’ye bakışı çok da şiddet dolu değil. İki tane devlet başkanına da Esad’a da Tayyip Erdoğan’a da dur diyecek akil adamlara ihtiyaç var. İkisine de dur denmesi gerekiyor, Esad’a da. Erdoğan’a da. Birleşmiş Milletler (BM) akil adamlığa soyunabilir diye düşünüyorum” diye konuştu.