Marmara için 'deprem fırtınası' uyarısı

Marmara için 'deprem fırtınası' uyarısı
İstanbul'da 4.7 büyüklüğündeki Silivri merkezli deprem, olası büyük Marmara Depremi'ni tekrardan akıllara getirdi. İTÜ Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, iki gündür Marmara'da "deprem fırtınası" yaşandığını belirtti.

İstanbul'da dün gerçekleşen 4.7 büyüklüğündeki deprem korku dolu anlar yaşatırken olası büyük bir Marmara Depremi'ni de tekrardan akıllara getirdi. Olası Marmara Depremi'yle ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, iki gündür Marmara Bölgesi'nde 'deprem fırtınası' yaşandığını belirtti.

Silivri açıklarında dün saat 16.37'de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Eyidoğan, fay hattında bir kilitlenme olduğunu söyleyerek, "O bölgede, o noktada, daha doğuda ana Marmara fayının hareket etmediği, kilitlendiği bir alan var. 2018 yılında deniz altında yapılan ölçümlere göre bu son depremin olduğu noktadan, adalar açığına kadar olan ana Marmara fayının parçası kilitlenmiş vaziyette, hareket etmiyor. Halbuki batısı, Tekirdağ'a doğru olan kısmı daha aktif ve adalardan sonra Kocaeli körfezine kadar olan kısmı aktif. 4.7 büyüklüğündeki depremin olduğu noktadan adalara kadar olan parça kilitlenmiş durumda" dedi.

"7 ŞİDDETİNDE DEPREM OLMA OLASILIĞI YÜZDE 65"

30 yıl içerisinde 7 şiddeti büyüklüğündeki deprem olasılığının yüzde 65 olduğunu belirten Eyidoğan, "Orta Marmara fayında yani İstanbul için senaryosu yapılan ve İstanbul'u etkileyecek 7 ve daha büyüklükteki depremin olmasını beklediğimiz, tarihsel olarak da baktığımız zaman orada beklediğimiz bir yer. Orta Marmara fayının davranışı çok önemli. Bizim söylememiz şu anda gerek resmi kurumlar, Kandilli ve AFAD da bunu açıklıyor. Önümüzdeki 30 yıl içinde o bölgede 7 ve daha büyüklükteki depremin olma olasılığı yüzde 65. Bu yüzde 65 her yıl yüzde 2,5 artıyor" ifadelerini kullandı.