MEB’in yönetmelik değişikliği tarikatlara yaradı

MEB’in yönetmelik değişikliği tarikatlara yaradı
Milli Eğitim Bakanlığı, tarikatların okullara girmesinin önünü açan bir değişikliğe imza attı.

Yeniçağ / İstanbul

Yönetmeliğin ilgili maddelerine göre, “Kapsamındaki sosyal” ibaresinden sonra gelmek üzere “Etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından eğitim kurumlarında yapılacak” ibaresi eklendi.

Bu madde tartışmaları da beraberinde getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz dönemlerde de ismi bazı skandallara karışan dernek ve vakıflarla protokol imzalayarak çocuklarımızı ne olduğu ve neye hizmet ettiği belirsiz vakıflara emanet etmesi tepkilere neden olmuştu.

Söz konusu tartışmalara rağmen bakanlığın benzeri protokollerin imzalanmasının önün açan söz konusu düzenlemeyi yapması dikkat çekti.

Öyle ki uzmanlar sosyal etkinlikler adı altında değiştirilen maddeye eklenen "uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından eğitim kurumlarında yapılacak" ibaresinin vakıflaşan ve dernekleşen tarikatların, imzalanacak yeni protokollerle eğitim sistemine doğrudan müdahil olabileceği uyarısında bulunuyor.

Söz konusu maddenin ise eğitim sisteminin tarikat ve cemaatlerin suistimaline maruz kalmadan daraltılması isteniyor.

MEB'in yaptığı değişiklikler ve yeni hali ile sosyal etkinlikler yönetmeliği şöyle:

MADDE 1 - 8/6/2017 tarihli ve 30090 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinin 1 inci ve 2 nci maddelerinde yer alan "kapsamındaki sosyal" ibaresinden sonra gelmek üzere "etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından eğitim kurumlarında yapılacak sosyal" ibaresi eklenmiştir.

Bu Yönetmeliğin amacı; her tür ve seviyedeki resmî ve özel (Değişik ibare:RG-1/9/2018-30522) örgün ve hayat boyu öğrenme kurumlarında; öğretim programlarının yanında öğrenci ve kursiyerlerde özgüven ve sorumluluk duygusu geliştirmeye, yeni ilgi alanları oluşturmaya, millî, manevî, ahlaki, insanî ve kültürel değerleri kazandırmaya yönelik bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenci kulübü ve toplum hizmeti kapsamındaki sosyal etkinliklerin usul ve esaslarını düzenlemektir.

“SİVİL TOPLUM KURULUŞU” ADI ALTINDA OKULLARA GİREBİLECEK

Yapılan değişiklikle, vakıf ve dernek olarak faaliyet gösteren özellikle tarikatlarin yapılanmalarının “sivil toplum kuruluşu” adı altında okullara girebilmesi kolaylaştırılıyor.

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; her tür ve seviyedeki resmî ve özel (Değişik ibare:RG-1/9/2018-30522) örgün ve hayat boyu öğrenme kurumlarında; öğretim programlarının yanında bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal, sportif alanlarda öğrenci kulübü ve toplum hizmeti kapsamındaki sosyal etkinliklere ait usul ve esasları kapsar.”

OKULLARDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ KONUSUNDA ETKİNLİĞİ YAPILAMAYACAK

Ayrıca yönetmelik değişikliğinde 7. madde de dikkat çekti. Yönetmeliğin 7.maddesinde bulunan “toplumsal cinsiyet eşitliği” ifadesi de madde metninden çıkarıldı. Bu maddeye okullarda toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda etkinlik yapılamayacak.

Bu maddenin eski hali ise şöyle idi:

Sosyal etkinliklerin alanı

MADDE 7 – (1) Eğitim kurumlarında öğrencilerde özgüven ve sorumluluk duygusu geliştirmek, öğrencileri şiddet ve zararlı alışkanlıklardan korumak, öğrencilere yeni ilgi alanları ve beceriler kazandırmak, öğrencilerin yeteneklerini sergilemesine imkân vermek, millî, manevi ve kültürel değerleri yaşatmak, yaygınlaştırmak ve bu değerlerin yeni nesillere aktarımını sağlamak, öğrencilerde gönüllülük bilincini özendirmek, engellilik, yaşlılık, insan ve çocuk hakları ile toplumsal cinsiyet eşitliği konularında farkındalık oluşturmak amacıyla bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda sosyal etkinlik çalışmaları yapılır.

İlgili Haberler