Rum kilisesinde sevinç çanları!..

Rum kilisesinde sevinç çanları!..
Doğu Akdeniz'deki enerji havzasına hakim olmak isteyen ABD'nin BM üzerinden başlattığı yeni plan, şimdiye kadar koparılan hiçbir tavizi yeterli görmeyen kiliseyi bile çok mutlu etti!

Rum kilisesinde sevinç çanları!..

Kıbrıs'ta Annan Planı dahil her türlü uzlaşı girişimine karşı çıkan Rum Kilisesi'nden, ABD baskısıyla başlayan son müzakerelere şaşırtan bir destek geldi. Rum kilisesinin bu sürpriz tavrı, ortaya çıkan son planın Türk tarafı için Annan planından da geri olmasına bağlanıyor. Görüşmeler anlaşmayla sonuçlanırsa, Kıbrıslı Türkler, Rum kesimine yamanacak. Kıbrıs'ta hızla başlayan barış müzakerelerini olumlu bulan Rum Başpiskopos II. Hrisostomos, halkı liderleri Nikos Anastasiadis'e destek vermeye çağırdı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis arasında salı günü başlayan görüşmelere şaşırtan bir destek geldi. Bugüne kadar yapılan bütün görüşmelere yönelik olumsuz açıklamaları ile dikkat çeken Rum Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, halkın Anastasiadis'e destek olması gerektiği çağrısı yaptı. Anastasiadis ile Rum Başkanlık köşkünde bir görüşme yapan Hrisostomos, "Bazı sonuçlar bana göre tatmin edici değil fakat anayasa uzmanlarının yaptığı açıklamalar sonucunda ben de tatmin oldum" dedi. Hrisostomos ayrıca referandumda geri çevrilmeyecek iyi bir sonuç elde edebilmek için partilerin Anastasiadis'e destek vermesini istedi. Kilise 2004 yılında Annan Planı'na "hayır" demişti. Başpiskopos daha önceki açıklamalarında, "Çözüm yoktur, çünkü Türkler her şeyi istiyor" demişti. KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami de, "Kilisenin açıklamasının önemli olduğuna" dikkat çekti. 

Müzakereciler buluşuyor

Kıbrıs'ta Türk ve Rum tarafının müzakerecileri bugün yeniden bir araya gelecek. Müzakerecilerin bu buluşması, çözüm görüşmelerinin teknik anlamdaki ilk adımını oluşturacak. Türk müzakereci Kudret Özersay'la Rum müzakereci Andreas Mavroyannis, BM ekibiyle birlikte müzakerelerin gündemini ve işleyiş sistemini ele alacaklar. Müzakerelerde temsilcilere, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim eşlik edecek.

Onur Öymen uyarmıştı

Kıbrıs'ta, ABD'nin devreye girmesiyle birlikte müzakerelerin yeniden başlaması, soru işaretlerini de birlikte getirdi. Emekli Büyükelçi ve eski CHP milletvekili Onur Öymen, adadaki gelişmeler konusunda uyarılarda bulunmuştu. Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan ciddi siyasi ve ekonomik güçlükler içerisinde olduğu dönemde görüşmelere ara verildiğini hatırlatan Öymen, Kıbrıslı Türkler üzerindeki  ambargoların devam ettiği, Türkiye ekonomi, siyaset ve hukuk alanlarında sıkıntı içine girdiği sırada müzakerelerin yeniden başlamasının dikkat çekici olduğunu söylemişti. Öymen, "Diplomaside kuraldır, böyle önemli müzakereler yapacaksanız bunu en güçlü olduğunuz zamanda yapacaksınız" demişti. Türk tarafının yıllarca üzerinde en büyük duyarlık gösterdiği konu, tarafların egemenlik eşitliği olduğuna dikkat çeken Öymen, Türk tarafının bundan vazgeçtiğini, şimdi üzerinde mutabakata varılan ilkenin tek devlet, tek vatandaşlık, tek egemenlik olduğunu, Türk tarafının böyle bir tavizi vermeyi kabul etmesinin müzakerelerin nasıl sonuçlanabileceği konusunda fikir verdiğini belirtmişti. Öymen şunları söyledi: "Kofi Annan Planı, Kıbrıs Türk tarafı için acı bir reçeteydi. Annan Planı, 1960 tarihli Londra ve Zürih Antlaşmalarının gerisine gidiyordu. Şimdi Türk tarafı evvelce kabul ettiği bir plandan daha fazlasını elde edebilir mi?"