Mega projelere 3 milyar 650 milyon lira 'garanti' ödemesi

Mega projelere 3 milyar 650 milyon lira 'garanti' ödemesi
Avrasya Tüneli, İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyolları, Yavuz Sultan Selim ve Osman Gazi köprüleri için ödenecek ‘garanti’ tutarı belli oldu. Projelere gelecek hafta 3 milyar 650 milyon TL ödeme yapılacak.

Bütçeleri nedeniyle “mega proje” olarak kabul edilen Yavuz Sultan, Osmangazi köprüleri ile İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyol projeleri yap-işlet-devret (YİD) modeli ile ihaleye sunuldu. Bu projelere, devlet tarafından araç geçiş garantisi verildi. Geçişler, döviz olarak belirlendi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması halinde aradaki farkı devlet vatandaştan aldığı vergiler ile ödüyor.

Peki, garanti için yapılacak ödemeler nasıl hesaplanıyor? Garanti ödemelerinde, ilgili yılın 2 Ocak dolar kuru esas alınıyor. Bu kur üzerinden hesaplama yapılıyor ve ödemeler izleyen yılın nisan ayında gerçekleştiriliyor.

NET RAKAM 3 MİLYAR 650 MİLYON TL

Habertürk’te yer alan habere göre Ankara, söz konusu projelere 2018 yılı için “garanti” kapsamında yapılacak ödemelere ilişkin hesaplamalarını tamamladı. 2 Ocak 2018 kuru esas alındı. Buna göre, gelecek hafta ya da en geç sonraki hafta köprü ve otoyol projelerine, toplam 3 milyar 650 milyon TL ödeme yapılacak.

PARA HAZIR

Ödeme için gerekli paranın da hazır olduğu belirtiliyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'ne garanti ödemeleri için gerekli kaynağın ayrıldığı öğrenildi. Yetkililer, “Finansman konusunda herhangi bir sorun yok. Ödemeler, ay bitmeden yapılacak” dedi.

İlgili Haberler