Mehmet Y. Yılmaz: “SMO militanlarıyla birlikte yaşamak zorunda kalacağız”

Mehmet Y. Yılmaz: “SMO militanlarıyla birlikte yaşamak zorunda kalacağız”
T24 Yazarı Mehmet Y. Yılmaz, Suriye Milli Ordusu’nun yakın gelecekte Türkiye’nin iç sorunlarından biri olacağını belirterek, “Deyim yerindeyse ‘ipten kazıktan kurtulmuş, insan öldürmek üzere eğitilmiş ve buna artık alışmış’ bir ordu insan ile birlikte yaşamaya başlamak durumunda kalacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan ziyareti öncesi gazetecilere yaptığı açıklamalarda Suriye Milli Ordusu’na bağlı bir grubun Libya’ya Hafter güçlerine karşı savaşmaları için götürüldüğünü doğrulamıştı. Suriyeli gruplar İngiliz basınına daha önce verdiği bir açıklamada Libya’da savaşmaları durumunda kendilerine Türk vatandaşlığı verileceğini söylemişti.

T24 yazarı Mehmet Y. Yılmaz, Suriye Milli Ordusu’nun yakın gelecekte Türkiye’nin iç sorunu olacağını belirterek, “Esad’ın yönetmeye devam ettiği bir ülkede kendisiyle savaşan bu ‘unsurlar’ ne olacak? Gidebilecekleri bir tek yer var artık: Türkiye! Deyim yerindeyse ‘ipten kazıktan kurtulmuş, insan öldürmek üzere eğitilmiş ve buna artık alışmış’ bir ordu insan ile birlikte yaşamaya başlamak durumunda kalacağız" ifadelerini kullandı.

T24 yazarı Mehmet Y. Yılmaz’ın “ÖSO savaşçılarıyla birlikte yaşamaya hazır mısınız?” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"AKP Genel Başkanı, Türkiye’nin, Suriye Milli Ordusu’ndan bir grubu, Hafter güçleriyle savaşmak üzere Libya’ya götürdüğünü açıkladı.

Zaten bilinen bir konuyu, resmen teyit etti. Şöyle dedi:

"Suriye Milli Ordusu’ndan oraya gidenlerin ortak paydaları var. O ortak paydalar çerçevesinde onlar Libya’da bulunuyorlar. Kiminle beraber? Şu anda Suriye’de bizimle beraber mi bunlar? Bizimle beraber. Bizimle beraber olan bu kardeşlerimiz orada da beraber olmayı kendilerine şeref telaki ediyorlar. Ve oraya gidişlerinin bir manevi boyutu da ayrıca var. Ama bundan Bay Kemal anlamaz."

Suriye Milli Ordusu’nun, Libya’da bulduğu "ortak payda", Müslüman Kardeşler olmalı.

"Bay Kemal’in anlayamayacağı manevi boyut" da herhalde siyasal İslamcı ümmetçilik!

Erdoğan’ın ideolojik saplantıları nedeniyle kendisini Müslüman Kardeşler'in hamiliğine tayin ettiği bir sır değil.

Bu nedenle Suriye’de işlerin bu hale gelmesinde önemli bir rol oynadı, bu nedenle Türkiye – Mısır ilişkileri bozuldu. Katar dışındaki Körfez ülkeleriyle "papaz olmasının" nedeni de bu.

Ve öyle görünüyor ki Suriye Milli Ordusu adı verilen ve Erdoğan’ın yerlere göklere sığdıramadığı, Kuvayı Milliye’ye benzettiği bu örgüt yakın bir gelecekte artık Türkiye’nin iç sorunlarından biri olacak.

Libya krizinin başında Suriye Milli Ordusu’ndan bazı birliklerin bu ülkeye gönderilmesi söz konusu olduğunda yayımlanan haberleri hatırlayalım:

Maaşlarını Libya’nın Serrac hükümeti ödeyecekti.

Militanların İngiliz basınına verdiği demeçlere göre kendilerine dönüşte "TC vatandaşlığı sözü" de verilmişti.

Bu durum, yanıtını hiç alamadığımız bir soruyu tekrar gündeme getiriyor:

Suriye’nin görünür geleceğinde Esad’sız bir çözüm artık yok.

Esad’ın yönetmeye devam ettiği bir ülkede kendisiyle savaşan bu "unsurlar" ne olacak?

Gidebilecekleri bir tek yer var artık: Türkiye!

Deyim yerindeyse "ipten kazıktan kurtulmuş, insan öldürmek üzere eğitilmiş ve buna artık alışmış" bir ordu insan ile birlikte yaşamaya başlamak durumunda kalacağız.

Bunun ülkemizde ne tür sorunlar yaratabileceğinin farkında mıyız?"