Yavaşlayan çarkları klimalar kurtardı

Yavaşlayan çarkları klimalar kurtardı
Yavaşlayan çarkları klimalar kurtardı

Sanayiyi durma noktasından klimalar kurtardı. Sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 60 gerileyerek, artış yüzde 2,7

Sanayiyi durma noktasından klimalar kurtardı. Sanayi üretimi  geçen yılın aynı ayına göre yüzde 60 gerileyerek, artış  yüzde 2,7 kaldı..

2011 haziran ayında sanayi üretimi yüzde 7, 2012 mayıs ayında ise yüzde  5.9 artmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı Haziran ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Aylık bazda geriledi
Buna göre, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 4,6, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 1,8 ve elektrik, gaz, buhar-iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 9,2 artış kaydedildi.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2012 yılı Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4.6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 9.2 arttı.Sanayi üretimi endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1.9 oranında geriledi.

İmalat sanayii
Endeksin aylık bazda gelişimi incelendiğinde, sanayi üretimi, 2012 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 14.9, Şubat ayında yüzde 1.4 oranında gerileme göstermişti. Mart ayında ise yüzde 10.9 oranında artış gösteren endeks Nisan ayında 4.6 oranında azalmıştı. Mayıs ayında ise yüzde 7.5 oranında artış yaşanmıştı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4.6 artışla 139.6’ya çıkarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.8 artışla 130.2’ye, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 9.2 artışla 145.3’e yükseldi.

16 sektörde üretim düştü
Haziran ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 5.9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü yüzde 4.5 oranında artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3.1 oranında geriledi.
Sanayi üretimi sektörel bazda incelendiğinde, 2012 yılı Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre 16 alt sektörde sanayi üretiminde gerileme yaşandı. Haziran’da gerileyen sektörler arasında yüzde 16.8 ile deri ile ilgili ürünlerin imalatı, yüzde 11.9 ile mobilya imalatı, yüzde 11.6 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, yüzde 9.9 ile motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatı, yüzde 6.7 ile gıda ürünleri imalatı, yüzde 5.8 ile kömür ve linyit çıkarılması, yüzde 5.2 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı, yüzde 4 ile içeceklerin imalatı, yüzde 4 ile giyim eşyalarının imalatı yer aldı.
İSO Başkanı Tanıl Küçük, “Haziran ayı sanayi üretiminde yüzde 2,7’lik artış, ekonomide yumuşak iniş eğiliminin yatay olarak devam ettiğini ve iç talepte henüz beklediğimiz canlanmanın başlamadığını göstermektedir” dedi.