Krizin çıkış noktası Türkiye olabilir

Krizin çıkış noktası Türkiye olabilir
Yale Üniversitesi Profesörü Roach; “Cari açığı yüksek Türkiye, bir sonraki krizin çıkış noktası olabilir” dedi. Roach’a göre, FED, mali kaosa zemin hazırlıyor. Avrupa Merkez Bankası, ince bir çizgide yürüyor, her adımı 2 kere düşünerek atıyor

Amerikan yatırım bankası Morgan Stanley Asya Eski İcra Kurulu Başkanı Stephen Roach, “FED’in politikası; finansal kaosa yol açacak” dedi ve yeni krizin gelişen ülkelerden kaynaklanacağını söyledi. Morgan Stanley eski yöneticilerinden Stephen Roach, bir sonraki krizin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir dizi gelişen ülkeden çıkabileceğini söyledi. 

CNBC’ye özel bir röportaj veren Roach, “FED’in çılgınca yürüttüğü parasal genişleme politikası; artık, mali istikrarı görmezden geldiği bir aşamaya ulaştı. 
4,3 trilyon dolarlık bilançosu ile FED çıkış stratejisinde bile varlık ve kredi piyasaları için tehlikeli bir yol izliyor. FED mali kaosa zemin hazırlıyor. Kendimizi bir sonraki krize hazırlamalıyız. Bu kriz nereden gelir, tam olarak bilmek zor. Ama cari açığı yüksek olan gelişen ülkeler, yani Hindistan, Endonezya, Brezilya, G. Afrika ve Türkiye, bir sonraki krizin çıkış noktası olabilir” dedi.  

Dubai’de kriz var mı? 
Dubai’deki yatırımcılar borsada bu hafta ciddi kayıplar yaşasa da beklentiler farklı yönde görünüyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük inşaat şirketi Arabtec Holding’in yeniden yapılandırma süreci, 2008’den bu yana yaşanan en kötü aylık hisse satışlarına yol açtı. Dubai’nin 650 milyon dolarlık Mayıs 2022 vadeli sukuk getirisi, Mayıs sonundan beri 5 baz puan artışla yüzde 3.5’a çıktı. Bu da; rekor düşük seviyenin yalnızca 10 baz puan üstünde. Franklin Templeton Investments ME, bu getirinin dahî yatırımcıları yeni arayışlara iten bölgedeki borç satışlarındaki yükselişten kaynaklandığını düşünüyor. 

Avrupa, ince çizgide
Yale Üniversitesi profesörü Roach’a göre Avrupa Merkez Bankası ise ince bir çizgide yürüyor. Roach, “Avrupa Merkez Bankası, FED veya Japonya Merkez Bankası gibi değil. Her adımı iki kere düşünerek atıyor. Ancak ince bir çizgide yürüyor. Çünkü ısırmadan havlamaya devam ederse piyasalar bunun hesabını sorabilir.  Dolayısı ile Avrupa Merkez Bankası ya sözlerinin arkasında durmalı, ya da susmalı” dedi. 
 “Parasal genişleme, zorda olan ve darbe almış Amerikalılar’ın bilanço tabloları için ne yaptı?” sorusunu öne çıkartan Stephen Roach, bir süre önce de, FED’in gevşek para politikasının, borçlu Amerikan tüketicilere çok az yardımcı olduğunu ileri sürmüştü.