Merkez Bankası müdahale etti, dolar tınlamadı

Merkez Bankası müdahale etti, dolar tınlamadı
Dolar kuru gün ortasında 13,89 ile bir rekor daha kırdı. Kurların zirveyi görmesinin ardından TCMB'den döviz piyasalarına bir müdahale daha geldi. Ancak TCMB'nin müdahalesi dolardaki yükseliş için yetersiz kaldı.

Güne 13,69 TL ile başlayan dolar gün ortasına yükselişini hızlandırarak tarihi rekorunu 13,89''a taşıdı. TCMB, tarihi zirvesini güncelleyen dolara müdahale ettiğini duyurdu. Doğrudan satış yöntemiyle yapılan müdahale sonrası döviz kurları kısa süreli olarak yüzde 3,5 civarı değer kaybetti. 

Merkez Bankası''ndan müdahalesi ile 13,45 seviyesine çekilen dolar, dakikalar içinde yeniden yükselerek yeniden 13,70 TL''nin üzerine çıktı.

Merkez Bankası''ndan müdahaleye ilişkin yapılan açıklamada "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Kura Çarşamba günü TCMB''den müdahale gelmişti, fakat gün içindeki düşüş sınırlı kalmıştı ve kur 13,40 üzerindeki yerini korudu.

Dün, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, görev teslim toplantısında önceliğin yüksek faiz olmayacağını ifade etti. Maliye tarafında da mevcut politikaya destek verileceğinin sinyalini veren bu açıklama sonrası kur 13,85''e çıktı. 

Bugün açıklanan enflasyon oranı %21''i aşarak Kasım 2018 sonrası en yüksek seviyeye çıktı. ÜFE ise %55''i aşarak zirve yaparken ÜFE -TÜFE arasındaki fark da rekor seviyeye yükseldi. TCMB''nin faiz politikasında Eylül itibarıyla baz aldığı çekirdek TÜFE ise %17,62''ye geriledi. TCMB Başkanı Kavcıoğlu''nun faiz indirimi için çok alan kalmadığını açıklaması sonrası gelen bu oran Aralık''ta düşük oranda da olsa faiz indiriminin devam edeceği beklentisini güçlendirdi.

 

İlgili Haberler