Meyvelerdeki gizli tehlike ortaya çıktı. Yemeden önce bin kere düşünün

Meyvelerdeki gizli tehlike ortaya çıktı. Yemeden önce bin kere düşünün
Sebze ve meyvelerde raf ömrünü uzatıp daha parlak olması için sürülen parafinin, insan sağlığı açısından risk yarattığı açıklandı. İzmir'de Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Kerem Korkut, bu maddenin bağırsak florasını ve bağırsak emiliminin yapısını bozabildiğini belirtti.

DHA'da yer alan haberde, İzmir Ekonomi Üniversitesi Hastanesi Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Kerem Korkut, meyvelerdeki parafin tehlikesine dikkat çekerek, alınan meyvelerin iyice yıkanması gerektiğini ifade etti.

Sebze ve meyvelerde raf ömrünü uzatıp daha parlak olması için sürülen parafin, sağlık açısından risk yaratıyor. Üründeki zirai ilaçların içeriye hapsolmasına da neden olan parafin, yeni kullanıldığı durumlarda kolaylıkla anlaşılabiliyor. Kabuktaki beyaz tortular, meyvede parafin kullanıldığını gösteriyor. 

"DIŞINA PARAFİN VE MUMSU MADDE SÜRÜLÜYOR"

Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Kerem Korkut, parafin tehlikesine dikkat çekti. Doğal süreçte meyvelerin zamanla kuruduğunu, kabuklarının buruşarak bozulmaya başladığını anlatan Dr. Korkut, "İstemesek de bu doğal bir süreç. Bazı kişiler bu doğal süreci değiştiriyor. Dışına parafin ve benzeri mumsu maddeler meyvenin çevresine sürüyor. Amaç ürünün raf ömrünü uzatmak ve bozulmasını yavaşlatmak" dedi.

"BAĞIRSAK FLORASINI BOZUYOR"

Sindirim sisteminin önemine vurgu yapan Dr. Kerem Korkut, bağırsaklarda hücrelerden daha fazla DNA içeren bakteriler bulunduğunu belirterek, "Bağırsak floramız, bağırsak eminim bariyerimizin yapısını bozabilir böyle koruyucular. Bizim sağlığımıza zarar vermesi de kaçınılmazdır. Sebze ve meyveler böyle korunmamalı. Bunlar alıp taze tüketmeliyiz. Doğal sürecine uygun tüketmemiz gerekmektedir. Bazı insanlar bunu yaparak bilimi kötü kullanabiliyor" diye konuştu.

TEMİZLENMESİ İÇİN NE YAPILMALI?

Soğuk bir suyla ovalayarak meyvedeki parafinin temizlenebileceğini söyleyen Dr. Korkut, genellikle kullanılan sirkeli suyun parafinli bir meyvenin temizliğinde katkı sağlayamayabileceğini bu nedenle soğuk su ve ovalama yönteminin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Dr. Kerem Korkut, bir kasenin içine 1 tatlı kaşığı karbonat koyup soğuk suyla ovarak da sebze ve meyve temizliği yapılabileceğini, böylelikle ilaç kalıntılarının arındırılabileceğini ifade etti.

 

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Günün Karikatürü
Yeniçağ karikatur / Emre Ulaş
Tüm Hakları Saklıdır ©
Yeni Çağ Gazetesi

İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel: (0212) 452 40 40
Faks: (0212) 452 40 58