Türkİye teröristleri engellemiyor

Türkİye teröristleri engellemiyor
Türkİye teröristleri engellemiyor

Suriye’ye rejime karşı savaşmaya giden Batılı ülkelerin “radikalleşmiş” vatandaşlarının sayısındaki artışın en

Suriye’ye rejime karşı savaşmaya giden Batılı ülkelerin “radikalleşmiş” vatandaşlarının sayısındaki artışın endişeye yol açtığı belirtilirken New York Times gazetesi ABD’li yetkilere atfen “Türkiye’nin bu akımı yavaşlatmak için daha agresif adımlar atmamasının hayal kırıklığına sebep olduğunu” iddia etti. Amerikan gazetesi New York Times’ta yayınlanan haberde “Batılı pasaportları taşıyan radikalleşmiş genç Müslümanlar artarak Esad hükümetine karşı savaşmak üzere Suriye’ye seyahat ediyor. Bu da, Amerikan ve Avrupalı istihbarat yetkilileri arasında savaşçıların ülkelerine döndüklerinde yeni bir terörist tehdit mi olur kaygıları meydana getiriyor” diye yazdı.  Halen Suriye’de Irak, Afganistan, Somali veya Yemenlilerden daha fazla Batılılar savaşıyor “ diyen gazete, Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Matthew G. Olsen’in ” Suriye, gerçekten dünyanın ağırlıklı cihat alanı haline geldi “ değerlendirmesini de aktardı. Gazete, Batılı istihbarat teşkilatlarının gizli tahminleri ile hükümet ve bağımsız uzmanların gizli olmayan değerlendirmelerinde 2011 yılından bu yana Suriye’ye giren Avrupalı, Kuzey Amerikalı ve Avustralyalı savaşçıların sayısının 600’den fazla gösterildiğine dikkat çekti.

 


Agresif adımlar

 


ABD’li gazete, terör uzmanlarına dayanarak Suriye’ye giden Batılıların çoğunun El Kaide’ye bağlı, ABD’nin terör örgütü olarak ilan ettiği Nusra Cephesine katıldığını kaydetti. Haberde Türkiye’nin yaklaşımına ilişkin de şu savlar öne sürüldü: ” Avrupalı ve diğe Batılı istihbarat kuruluşları, Türkiye üzerinden Suriye sınırını geçen kişilerin izlerini bulmak için hızla birlikte çalışmaya yönelirken bazı Amerikan yetkilileri, Türkiye’nin Suriye’de savaşmaya giden Avrupalılar akımını yavaşlatmak için daha agresif adımlar atmadığı için hayal kırıklığını dile getiriyorlar.

 


Kürt özerkliği Esad’la mücadeleyi frenliyor!

 

Amerikan gazetesi Washington Post, Suriye’deki isyancılar ile terör örgütü PKK’nın bu ülkedeki uzantısı PYD mücadelesinin rejimi devirme savaşını tehdit ettiğini bildirdi.

 

Türkiye’nin “bir emrivaki kabul etmem” diyerek büyük tepki gösterdiği, Suriye’deki Kürtlerin “özerklik planları”nın Devlet Başkanı Beşar Esad’ı iktidardan devirme mücadelesini “tehdit ettiği” yorumları yapılıyor. Amerikan gazetesi Washington Post, Suriye’deki “bağımsız bir yönetim” oluşturma niyetli etnik Kurtlerle Araplar arasındaki çatışmalara dikkat çekerek girdiği haberinde “hakim Kürt grubu” olarak nitelediği PYD’nin militanlarının Suriye sınırında elde ettikleri kazanımlara vurgu yaptı.
Böylece, Esad rejiminin İran ve Hizbullah militanlarınca güçlendirildiği bir dönemde isyancıların birbiriyle güç mücadelesine girdiğine işaret eden gazete, PYD lideri Salih Müslim’in “öz yönetim” planlarını doğrularken “cihatçı” grupların Kürt bölgelerinde kabul etmeyeceklerini söylediğini kaydetti. Bunun ardından gazete şunları yazdı:

 


Provokatif yaklaşım

 


“ABD ve Türkiye, Kürt partisinin Suriye’de adeta bir devlet kurmasından duydukları kaygıyı dile getirdiler. PYD’nin Washington ve Ankara’nın terör örgütü olarak ilan ettiği ve Türkiye’de 30 yıllık ayrılıkçı isyanı yürüten PKK ile yakın bağları var. ABD Dışişleri Bakanlığı, planları ’bir hayli provokatif’olarak niletedi ve Kürt-Arap gerilimini daha artıracağını ekledi.”
ABD’li gazete, PDY’nin ise, “kendi Kürt nüfusunun kışkırtılmasından kaygı duyan Türkiye’nin Suriyeli isyancı grupları PYD’nin çıkarlarına karşı faaliyet göstermeye cesaretlendirdiğini öne sürdüğünü ancak Çarşamba günü dört muhalefet grubunun yayımladığı açıklamada PYD ile çatışmaların tüm Kürtlere karşı bir savaş oluşturmadığını söylediklerini de anımsattı.

 


Meydan okuma

 


Bu arada, haberde değerlendirmelerine yer verilen, Londra’daki Dış Politika Merkezi’nden James Denselow ise, “Suriyeli Kürtler, Iraklı Kürtler gibi bir özerk bir bölgeyi kurmak umuyorlarsa eğer, meydan okumalarla karşı karşıya kalacaklar” uyarısında bulundu. Gazete, “Kürtlerin dağlardan başka dostu yok” deyimini anımsattığı haberinde Suriyeli Kürtlerin yoğunlaştığı El Cazira bölgesinin Kuzey Irak’taki dağlık bölgelerden yoksun olduğuna dikkat çekerek “Suriyeli Kürtlerin dağları bile yok” dedi. Gazete, ayrıca Iraklı Kürtlerin de kendilerini Saddam saldırılarına karşı korumak amacıyla oluşturulan “uçuşa yasak bölgeyi” kendi yararlarına kullandıklarını belirtikten sonra Suriyeli Kürtlerin arasındaki iç çekişmelerin de kendi zararlarına olduğunun altını çizdi.

 


Öz yönetim

 


PKK’nın uzantısı olarak bilinen PYD’nin lideri Salih Müslim, Kuzey Irak’ta yayımlanan Rudaw gazetesinin yer verdiği bir yorumda  “Türkiye’nin Suriye’deki seçenekleri şudur: Ya istikrarlı Kürt Öz Yönetim, ya da Cihatçı Bölge” demişti. Müslim, Suriye’de kurulabilecek bir Kürt bölgesinin Türkiye için “ekonomik fırsatlar” oluşturacağını kaydetmişti. Gazetede yayınlanan yorumda Suriye isyanının başından beri Türk hükümetinin Esad’a karşı savaşanların Suriye’ye girişlerini “kolaylaştırdığı, kendilerine silah ve seyyar hastaneyi sağladığı” da kaydedildi..