MHP’nin iktidar olma ihtimalini ortadan kaldırıyorlar

MHP’nin iktidar olma ihtimalini ortadan kaldırıyorlar
Gazeteci Can Ataklı bugünkü köşe yazısında, Bahçeli ve AKP’nin anlaştığı Başkanlık sistemine sert eleştiriler yöneltti. Ataklı, ‘başkanlık sisteminin gelmesi durumunda koalisyon hükümetleri olamayacağı için MHP’nin iktidar ihtimali ortadan kalkıyor’ dedi.

Bahçeli ve AKP arasında gizli-kapaklı görüşmeler sonucunda ortaya çıkan Başkanlık sistemini getiren anayasa değişikliği paketiyle ilgili çarpıcı yorumlar gelmeye devam ediyor. Korkusuz gazetesi yazarı Can Ataklı, bugünkü köşesinde Başkanlık sisteminin gelmesi durumunda MHP’nin fiilen bir daha iktidar olma şansının olamayacağını yazdı.

İşte Can Ataklı’nın o yazısı:

Meclis'e verilen ve Erdoğan'ı “tek adam” yapmayı amaçlayan anayasa değişikliği paketi MHP'nin siyasi ömrünün de fiilen bitmesi anlamına geliyor.

Çünkü MHP'nin hararetle desteklediği yeni anayasa maddelerine göre Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Meclis seçimlerini de AKP'nin kazanmaması mümkün değil.

İki seçim aynı anda yapılacağına göre, Cumhurbaşkanlığı için oyunu Erdoğan'a verecek olanların milletvekili seçimlerinde de oyunu AKP'ye vermemesi düşünülemez.

Herhalde aklı başında hiç kimse “Cumhurbaşkanı Erdoğan olsun ama Meclis'te başka partiler daha güçlü olsun” diye düşünmez.

Ki zaten Erdoğan aynı zamanda AKP'nin de başkanı olacağına göre seçmenler iki sandıkta da oyunu aynı yönde kullanacaktır.

Bu durumda Erdoğan'ın kazanması halinde AKP hep tek başına iktidar olacağı ve asla bir koalisyon olanağı doğmayacağına göre MHP'nin iktidara gelme olasılığı hiç olmayacaktır.

MHP yönetimi zaten “tek adamlıkta” Erdoğan'ı tercih ettiğine göre seçmenleri de doğal olarak bu yönde hareket edecek ve milletvekili seçimlerinde de oylarını AKP lehine kullanacaklardır.

Zaten MHP yönetimi de geçici maddelere seçim tarihi olarak 3 Kasım 2019'un konmasını kabul ederek 3 Kasım 2002'de baraj altında kalmalarının bir daha tekrarlanmasına rıza göstermiş oldular.

MHP Erdoğan'ı tek adamlığa taşımakla ne kazanacak?

Kimsenin aklı almıyor ve şu soruyu soruyor; “MHP hangi amaçla Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı yapmak için bu kadar çabalıyor?”

Yaratılan fiili durumun bir anayasa suçu olduğunu söyleyen MHP'nin bu duruma karşı çıkmak yerine “Madem öyle bu anayasal suçu anayasal hale getirelim” demesinin sırrı çözülemiyor.

Bu sır çözülemiyor ama siyasetle ilgilenenler ister istemez “MHP bu işten mutlaka karlı çıkacak pazarlıklar yapmıştır” demekten kendilerini alamıyorlar.

Milletin ağzını dikemeyeceğinize göre çeşitli dedikodular da yayılıyor ister istemez. Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağı, Erdoğan'ın kuracağı her hükümete en az beş MHP'liyi alacağı en yüksek sesle dillendirilen dedikodular arasında.

MHP sözcüleri ise klasik “MHP kimseyle pazarlık yapmaz, bunları söyleyenler ahlak ve namustan yoksun kimselerdir. MHP her türlü kirli işlerin dışındadır. Bize pazarlık yaptığımız ve bazı avantajlar sağladığımızı söyleyenler şerefsizdir, iftiracıdır” açıklamalarını yapıyor bunlara karşı.

Ne diyeyim, Halep ordaysa arşın burada. Sayılı günler gelip geçecek. Eğer referanduma gidilebilir ve sonuçta Erdoğan “tek adam” olursa MHP ile bir pazarlık yapılıp yapılmadığı da ortaya çıkacak.

Az kaldı. Bu konuda bir şey söylemek artık anlamsız.