Vadeli mevduata vergi ve faiz teşviği geldi

Vadeli mevduata vergi ve faiz teşviği geldi
Vadeli mevduata vergi ve faiz teşviği geldi

Hükümet bankalardaki vadeli mevduatı teşvik etmek için vergi oranlarını 5 puan aşağı çekti. Vadesinden önce çekilen mevduata va

Hükümet bankalardaki vadeli mevduatı teşvik etmek için vergi oranlarını 5 puan aşağı çekti. Vadesinden önce  çekilen mevduata vadesiz mevduat faiz oranı uygulaması getirdi

 

Hükümet tehlike sınırına kadar düşen GSMH içindeki yüzde 12’lik tasarrufların payını yeniden artırabilmek için harekete geçti. Vadesinden önce bankaların onayı ile çekilen vadeli mevduata vadesiz mevduat faiz oranı uygulanacak. Vadeli mevduatı teşvik etmek için ayrıca vergi oranlarını da düşürdü. 1 yıl ve daha uzun vadeli hesaplar için hesap sahiplerine, en fazla 2 defa vadeden önce çekim hakkı tanındı. Hesap sahipleri, toplamda anaparanın yüzde 50’sine kadar da kısmi çekim yapılabilecek. Ayrıca mevduatta tüm vadelerde uygulanan yüzde 15’lik stopaj oranı 6 ve üzeri vadelerde düşürüldü. Bundan sonra 6-12 ay vadelerde stopaj oranı yüzde 12, 1 yıl ve uzun vadede yüzde 10 olarak uygulanacak.

 

Katılım bankaları için

 

Vadesinden önce katılım bankalarının onayı ile kapatıldığı tarihte kar göstermesi durumunda o güne kadar hesap sahibince yatırılmış olan tutar kadar, zarar göstermesi durumunda ise birim hesap değeri kadar ödeme yapılacak. Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları ile Özel Cari Hesaplar Dahil Bu İşlemlerde Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Vadesinden önce katılım bankalarının onayı ile kapatıldığı tarihte kar göstermesi durumunda o güne kadar hesap sahibince yatırılmış olan tutar kadar, zarar göstermesi durumunda ise birim hesap değeri kadar ödeme yapılacak.Bu çerçevede vadeden önce çekimlerde, çekilen kısım için biriken faiz veya kar payının yüzde 100’ünü kadar, belirlenen sayı ve payların üzerinde vadeden önce ilave kısmı veya tamamen çekimlerde ise biriken faiz veya kar payı tutarının en fazla yüzde 50’sine kadar faiz veya kar payı ödenebilecek. Karar dünden itibaren yürürlüğe girdi.

 

Uzun vadede stopajlar düşürüldü

 

Hükümet mevduatta vadeleri uzatmak için vergilerde yeni bir ayarlamaya gitti. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan karara göre, uzun vadeli mevduatta stopaj vergisi düşürüldü. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de tasarruf mevduatının kısa vadede yoğunlaşmasının, bankalarca kullandırılan kredilerin vadesinin ise genellikle uzun olmasının, bankalarda aktif-pasif vade uyumsuzluğuna yol açabildiğine dikkati çeken Babacan, şöyle dedi: “Öncelikle, gelir vergisi stopaj oranları vadeye göre farklılaştırılarak uzun vadeli mevduata vergi avantajı sağlanmakta. Bu kapsamda bugünden itibaren, Türk Lirası mevduata daha evvel vadesinden bağımsız olarak yüzde 15 oranında uygulanan gelir vergisi stopajı, 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 15, 6-12 ay arası vadeli hesaplar için yüzde 12, 12 aydan uzun vadeli hesaplar için ise yüzde 10 olarak uygulanacak.