Modern kimya yapı sektörünün gelişimini destekler

Modern kimya yapı sektörünün gelişimini destekler
Yapı sektöründe popüler olan trendlerin çoğu, çevreye olumlu etkisi olan, ekolojik çözümlere odaklanır. Günümüzdeki yapıda önemli olan diğer unsurlar sadelik ve minimalizmdir. Yapı aynı zamanda fonksiyonel olmalı, hayatı kolaylaştırmalı ve faturaların tutarlarını düşürmelidir. Mimarlardan ve yapı uzmanlarından tüm talep edilenleri karşılamak kolay değildir. Bunun için tasarım ve inşaat süreçlerini kolaylaştıran, yüksek kaliteli ham maddeler gerekir. Aynı zamanda ekoloji ile ilgili kriterler karşılanmalıdır

Ekolojik malzemelerin seçimi

Bugünlerde en popüler olan toplumsal konulardan biri ekolojidir. Bizi etkileyen iklim krizi ve endişe verici sonuçları hakkındaki düşünceden dolayı güvenli geleceğimizi sağlayacak birçok değişiklikleri bir an önce uygulamaya başlıyoruz. Bu değişiklikler yapı sektöründe de yer alıyor. Dolayısıyla sürdürülebilir yapı (İng. sustainable building, green building) kavramının kullanımı gittikçe artıyor. Bu kavram, mümkün olduğu kadar ekolojik ve çevre dostu bir şekilde düzenlenen tasarım ve inşaat yöntemleri ile ilgilidir.

Tasarı aşaması kadar erken, inşaat planına göre uygun çözümlerin uygulanması ve ekolojik ham maddelerinin seçilmesi çok önemlidir. Geri dönüşümden gelen, doğal kaynaklara dayalı veya doğal enerji kaynaklarına bağlı olan üretimin sonucu olan ürünler gibi çevreyi daha düşük bir seviyede etkileyen malzemeler gittikçe daha sık kullanılır.

Bu çözümler arasında harç veya döküm, seramik ürün ve birçok başka malzemelerin üretiminde mikro silikanın kullanımı bulunmaktadır. Bu ürün kimyasal üreticisi PCC Grubu’nun teklifi kapsamındadır. PCC BAkkiSilicon hf. fabrikasında, İzlanda’daki jeotermal kaynaklardan sağlanan enerji ile beslenen, çevre dostu, modern üretim hatlarından birinde üretilir. Yenilebilir enerjinin kullanımı bütün sürecin karbon ayak izini azaltarak, inşaatı daha ekolojik yapar.

Görebildiğimiz gibi, kimyasal ham maddeler dahil uygun ürünlerin seçiminin, havanın kalitesine ve genel olarak çevrenin temizliğine etkisi çok büyük olabilir.

Pasif yapı

Ekolojik malzemelerden bahsederken, ısı yalıtımının seçimi de önemli bir unsurdur. Bu iş, pasif yapı ile özellikle ilgilidir. Onun diğer adı enerji tasarruflu yapı, çünkü onun en önemli görevi, ısıtma amaçları dahil birincil enerjinin kullanımının minimum seviyeye azaltılmasıdır. Binaların yüksek enerji verimliliği masrafları düşürmesiyle birlikte CO2 emisyonunu da azaltır.

Binaların enerji tasarrufu, örneğin yenilebilir enerjinin kullanımı veya ısıtma cihazlarının modernizasyonu ile ilgili birçok farklı süreçler ile sağlanabilir. Bu değişikliklerin verimliliği yüksek derecede daha önce bahsedilmiş olan, etkili ısı yalıtımı ile kazanılır. Binaların dayanıklı, yüksek kaliteli ve uygun parametrelere sahip malzemeler kullanılarak yapılan ısı yalıtımı, enerji tüketimini azaltıp, kaybı riskini de minimum seviyeye düşürür. Bu durumda ısı yalıtımında kullanılan püskürtme poliüretan köpükleri veya hazır poliüretan sistemleri (daha fazla göster) ideal olacak - PCC Grubu.

Uygun yalıtımı aslında seçildikten sonra pasif yapının çok ilgili olduğu yenilebilir enerjinin kullanımı konusuna dönebiliriz. Yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri, güneş ışınlarını kullanarak enerji üreten fotovoltaik sistemlerin kurulmasıdır. Bu teknoloji gittikçe daha erişilebilir ve hesaplı bir çözüm oluyor. Ayrıca çevreye etkisi olumludur. Dolayısıyla sık sık evlerimizle bile fotovoltaik sistemleri seçeriz.

Bu süreçte kimyanın rolü nedir? Güneş hücresinin yapısı, sanayi üretim sürecinin sürekli olarak gelişmekte olan silisyuma dayalıdır.

O da, belirtisi silisyum tetraklorür olan sentez sonucunda üretilir. Yüksek kaliteli ham maddelerin kullanımı sayesinde gezegenimizi koruyacak, olağanüstü teknolojiler yaratabiliriz. Silisyum tetraklorür ve çok arı silisyum tetraklorür de PCC Grubu’nun ürün kataloğunda bulunmaktadır - silikon-tetraklorur

Fonksiyonel binalar

Sadelik, minimalizm, ekoloji ve başlıca fonksiyonellik. Bunlar, modern yapı sektörü tarafından karşılanması gereken en önemli ihtiyaçlar. Fonksiyonellik, örneğin düzeni kolayca korumamızı veya odalardaki mobilya sayısını sınırlamamızı sağlayan, uygun mekan organizasyonudur. Hem ekoloji, hem de fonksiyonellikten dolayı, “güneşi takip” trendi gittikçe daha popüler oluyor. Bu kavram, özellikle günün çoğunda doğal güneş aydınlatmasının kullanılabilecek şekilde tasarlanmış olan evler ile ilgilidir. Güneş ışınlarının daha iyi erişimini sağlayan, kocaman camların kurulduğu ofis binalarında da bu konuya önem verilir.

Yapı sektörü için ham maddeler nerede bulunur?

Bu makalede okuduğumuz gibi, uygun olarak seçilmiş olan kimyasal ham maddeler modern yapı sektörünün dayanağıdır. Kurulmakta olan binaların dayanıklılığını, yüksek kalitesini ve ekolojik olmalarını bile sağlar. Dolayısıyla, uygun ürünleri ararken piyasada olumlu değerlendirilen, test edilmiş üreticileri seçmek gerekir.

Onlardan biri, özellikle yapı sektörü için tasarlanmış olan ürünleri sunan PCC Grubu’dur. Onlar arasında birçok ham madde, beton katkı maddeleri ve hazır ürünler bulunmaktadır. Çevre dostu özelliklerini de doğrulayan çeşitli sertifikalara sahip olup, standartları karşılarlar. Yapı sektörü düşünülerek tasarlanan ürün kataloğu www.products.pcc.eu web sitesinde bulabilirsiniz.