Murat Yetkin: "SETA'nın raporu kışkırtma operasyonudur"

Murat Yetkin: "SETA'nın raporu kışkırtma operasyonudur"
SETA'nın medya raporu hakkında değerlendirmelerde bulunan gazeteci Murat Yetkin, "SETA'nın raporu medyada baskının arttırılması için kışkırtma operasyonu" ifadelerini kullandı.

Gazeteci ve yazar Murat Yetkin, SETA’nın “yeni medya andıcı” olarak nitelendirilen ve tepki çeken “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” raporunu değerlendirdi.

“SETA’nın medya çalışanlarını hükümete ihbar raporu tam da AK Parti grubunda milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Neden bizim medyayı izlemiyorlar? Neden FOX TV’ye bakıyorlar?’ diye yakınmalarının haber olduğu günlere denk geldi” diyen Yetkin, raporun akademik ya da bilimsel bir amaca hizmet etmediğini belirtti ve şunları söyledi:

"HÜKÜMETİN, DİĞER HÜKÜMETLERE BASKI KURMASINI İSTİYORLAR"

"Yayınlanan rapor ne bir akademik, ne bir düşünsel amaca hizmet etmektedir; sadece medya üzerindeki baskının arttırılmasını teşvik amacıyla yapılan bir kışkırtma operasyonu saymak gerekir. Herhalde medya sahipliğinin ezici çoğunluğunun hükümet yörüngesindeki iş insanlarına geçmesi yetmedi, pek çok nitelikli habercinin, programcının, yazarın, yapımcının, basın emekçisinin işsizlikle sınanması yetmedi, şimdi onların işlerini ve seslerini ellerinin uzanamayacağı mecralarda duyurmasını da engellemek istiyor birileri. Hükümeti, diğer hükümetler üzerinde baskı kurarak bu yayınları engellemeye kışkırtmak istiyorlar sanırım."

"FAZLA İZLENEN KURUMLARI, İSİMLERİ İHBAR EDİYORLAR"

"Son seçimler halkın vergilerinden kesilen paralarla suni teneffüste yaşatılan bu yavuz hırsız medyasının AK Parti’nin artık hiçbir işine yaramadığını kanıtladı; Erdoğan’ın bunu görmediğini ümit ederek hâlâ farklı sesler çıkaran ve onlardan çok daha fazla izlenen kurumları, isimleri şikayet ve ihbar ediyorlar. Belki de böylece halkın haber alma hakkından vazgeçip kendi sığlıklarını izlemeye mecbur kalacağını düşünenler var."

"NEDEN SİZİN MEDYANIZI İZLESİNLER"

"Cevapsa belli: Neden “sizin medyayı” izlesinler? Hangi akşam, hangi ekrana, kimin konuk olarak alınacağının neredeyse günlük bildirimlerle belirlendiği tek tip göze girme programlarını izlemek için mi? Yoksa tek ehliyetleri editörlerin gelen talimatlara uymasını sağlamak olan yayın yönetmenlerinin çıkardığı gazetelerde tek amacının Erdoğan’ın bir sonraki uçağında da yerini korumak olduğu bilinen yazarların köşelerini okumak için mi?"

"İBRAHİM KALIN DA SETA’NIN DÜŞTÜĞÜ DURUMLA GURUR DUYMUYORDUR"

"Bu SETA raporu bir başka yönüyle de “Halkın vergilerini bize aktarmaya devam edin ama bu yetmez, çatlak sesleri tamamen susturun” anlamına gelen bir dilekçe gibi. SETA’nın kuruluşunu bilirim; İbrahim Kalın yönetiminde fena işler yapmazdı, zaman zaman bizler de katılırdık, ciddi çalışmalardı. Düştüğü durumla herhalde o da gurur duymuyordur."