Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm nedeni

Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm nedeni
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938'de hayatını kaybettiğinden bu yana tam 80 yıl geçti. Peki Atatürk nasıl öldü, ölüm sebebi ne oldu? 10 Kasım 1938'de neler yaşandı? İşte tüm detaylar...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk nasıl öldü, ölüm nedeni ne oldu merak ediliyor ve sıkça araştırılıyor. 10 Kasım 1938 yılında Dolmabahçe Sarayı'nda saat: 09.05 geçe hayata gözlerini yuman Atatürk'ün ölümüyle ilgili detayları haberimizde yer verdik. Mustafa Kemal Atatürk'ün sağlık sorunları 1937 yılından itibaren sıklaşmaya başladı. Ölüm yılı olan 1938'in ilk zamanlarında Mustafa Kemal Atatürk'e siroz hastalığı teşhisi konuldu. Türk doktorların yanı sıra Avrupa'da da alanında uzman doktorlar getirildi ve Mustafa Kemal Atatürk'e tedavi uygulanmaya başlandı. Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1938 tarihinde TBMM'nin açılışına hastalığı sebebiyle katılamadı. Fakat uygulanan tedavilere ne yazık ki cevap veremeyen Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe günü sabahı saat 09:05'te İstanbul'un Beşiktaş ilçesi sınırlarında yer alan Dolmabahçe Sarayı'nda son nefesini vererek hayata gözlerini yumdu.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK NASIL ÖLDÜ

Bu sırada Başbakan Bayar'ın şiddetli ısrarlarına rağmen saraydan bilgi sızmaması adına Avrupalı Doktor kontrolünü kabul etmeyen Atatürk yerli hekimlerin kapsamlı kontrolünü kabul ederek siroz teşhisini kabul etti ve alkole ara verme önerisine bu kez onay verdi. Yine de durumu kötüleşen Atatürk için Fransadan bir doktor getirilmesini onayladı ve doktorunun tavsiyelerine uydu. Fakat rahatsızlığı da ilerledi. Üst üste karnında su toplanması meydana gelen Atatürk Ekim ayının ortalarında komaya girdi. Komayı takip eden süreçte 10 Kasım 1938'de siroz hastalığına yenik düşen Atatürk öldü.

ATATÜRK'ÜN CENAZE TÖRENİ-TIKLA

ATATÜRK'ÜN HASTALIĞI NEYDİ?

Buna karşın kendisini kontrol altında tutan doktoru rahatsızlıkların sürmesi ile karaciğerden şüphelenerek gözlemleri neticesinde alkolün de tetiklediği siroz hastalığı teşhisi koydu. Artık Atatürk'ün ölüm nedeni olan hastalığın adı belliydi... Siroz..

ara.jpeg

ATATÜRK'ÜN ÖLMEDEN ÖNCE SON SÖZÜ NEYDİ

tatürk'ün hayatıyla ilgili 20 yıldır araştırmalar yapan Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Ali Güler, Atatürk'ün ölmeden önce son sözünün "Aleykümesselam" olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 77. yılında bugün düzenlenecek bir dizi törenle anılacak. Milletin gönlünde çok özel bir yere sahip Atatürk'ün yaşamı, çetin mücadeleler içinde geçti. Vefatıyla bir ülkeyi yasa boğan Mustafa Kemal Atatürk'ün ölmeden önceki son sözleriyle ilgili farklı iddialar ortaya atılmıştı. Bu iddiaları destekleyen bir açıklama da Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Güler'den geldi. Güler, ölmeden önce Atatürk'ün son sözlerinin "Aleykümselam" olduğunu söyledi. Dr. Ali Güler, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Atatürk'ün komaya girdiğinde söylediği son söz 'Aleykümselam' sözüdür. 8 Kasım günü Atatürk saat 18.30'da Dr. Neşet Ömer İrdelp muayene için, Mustafa Kemal Atatürk'e 'Paşam dilinizi dışarı çıkarır mısınız?' deyince Atatürk dilini dışarı çıkardı. Ardından, Dr. İrdelp 'Biraz daha uzatır mısınız?' diye sordu. Bunun üzerine Atatürk dilini tamamen içeri çekip sağına döndü. Orada birisiyle konuşur gibi 'Aleykümselam' dedi ve derin bir komaya girdi. Bundan 38 saat 5 dakika sonra da tıbben ölümü gerçekleşti."

ATATÜRK'ÜN SON ARZUSU NEDİR

Mustafa Kemal Atatürk, tüm mal varlığını Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'na bağışlamıştır.