Mutsuz olanlar bunları yemeli

Mutsuz olanlar bunları yemeli
Ünlü diyet uzmanı Dilara Koçak bazı besin maddelerinin bazı beslenme planları ve ruh halleriyle ilişkilerini anlattı. Koçak, “Serotonin hormonu mutluluk hormonudur. Seviyesi düşük olursa depresyon, kaygı ve uykusuzluğa yol açar. Bu nedenle triptofan içerikli beslenme, ruh halini ve genel sağlığı çok etkiler” dedi.

“Aslında serotoninin çoğu bağırsaklarınız tarafından üretilerek kullanılır” diyen ünlü diyetisyen Dilara Koçak şunların altını çizdi ve hangi besinlerde bulunduğunu açıkladı:

“Serotonin seviyeleri sadece ruh halini etkilemez. Enerji seviyenizi, uyku düzeninizi ve iştah metabolizmasına da etkiler. Bağırsak sağlığı kesinlikle önemlidir. Bu nedenle şu besinleri bilmemizde yarar var:

Yağlı tohumlar

Ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar da triptofan bulunur ve ruh halini iyileştirir. Yağlı tohumlar iyi bir lif, vitamin ve antioksidan kaynağıdır. Tüketimini artırmak için salatalarda ya da yoğurta kullanabilirsiniz.

Makarna

Triptofan ve B vitamini içeriğiyle makarnanın ruh halini iyileştirdiği bilimsel açıdan kanıtlanmıştır. Araştırmayı kanıtlayan IULM Üniversitesi’nden araştırmacılardır. Makarnanın tok tutmasını istiyorsanız kepekli olanının kullanılması gerekir.

Ispanak

Ispanakta da triptofan bulunur, aynı zamanda bitkisel demir içeriği ile de vücuda destek sağlar. Öğünlerinizde mutlaka ıspanak, roka, maydanoz, brokoli olmalıdır. Antioksidan kapasiteniz artacaktır.

Yumurta

Yumurtadaki protein kandaki triptofan seviyesini artırır. Yumurta yenilmeyen günlerde kişi kendini mutsuz hisseder. Sarısının triptofan içeriği de çok önemlidir, göz ardı edilmemelidir."


İlgili Haberler