NASA astronotu Ay'da kaybetmişti. Tam 50 yıl sonra bir kraterin içinde bulundu

NASA astronotu Ay'da kaybetmişti. Tam 50 yıl sonra bir kraterin içinde bulundu
NASA astronotu Alan Shepard’ın 1971'te Apollo 14 görevi sırasında Ay yüzeyinde kaybettiği golf toplarının bulunduğu öne sürüldü. Shepard, elindeki sopayla iki vuruş yaptığını, ilk vuruşunda topun bir kratere girdiğini, ikincisinin ise kilometrelerce uzağa gittiğini ifade etti. Görüntülerde, Shepard’in ilk vuruşunda topun 22, ikincisinin ise 37 metre uzağa gidebildiği ortaya çıktı.

AA'da yer alan habere göre, Astronot Shepard’ın 31 Ocak- 6 Şubat 1971’deki Apollo 14 göreviyle gittiği Ay’da, kaybettiği golf topları iniş görevi sırasındaki görüntülerin iyileştirilmesi sonucu bulundu.

İDDİA DOĞRULANDI

Görüntü uzmanı Andy Saunders, "istifleme tekniği"yle Apollo 14 mürettebatı tarafından çekilen ve 16 milimetrelik çok daha küçük görüntüleri de içeren orijinal görüntülerin yüksek çözünürlüklü taramasını yaptı. Böylelikle Shepard’ın iddiası doğrulandı.

BİRİ KRATERİN İÇİNE GİRDİ

Apollo 14 göreviyle gittiği Ay’da derme çatma bir golf sopasıyla yaptığı vuruşlar yapan Shepard, elindeki sopayla iki vuruş yaptığını, ilk vuruşunda topun bir kratere girdiğini, ikincisinin ise kilometrelerce uzağa gittiğini öne sürmüştü. Görüntülerde, Shepard’in ilk vuruşunda topun 22, ikincisinin ise 37 metre uzağa gidebildiği fark edildi.

"ONU HAVAYA UÇURABİLMESİ BİLE SON DERECE ETKİLEYİCİ"

Görüntüleri iyileştirerek topların bulunmasını sağlayan Saunders, Shepard’ın vuruşu olağanüstü şartlar altında yaptığını vurgulayarak, "Düşünün, her yanınızı kapatan astronot kıyafetleri ve kalın eldivenlerin olduğu ve yer çekiminin bulunmadığı bir ortamda bu vuruşu yapıyorsunuz. Shepard’ın topla temas kurup onu havaya uçurabilmesi bile son derece etkileyici." şeklinde konuştu.