Ne mutlu Türküm demem

Ne mutlu Türküm demem
Ne mutlu Türküm demem

DTP Milletvekili Ufuk Uras’ın dansçı eşi Zeynep Tanbay’ın açıklamasına tepki yağdı.

Haber : Ceyhun BOZKURT

Eşi DTP’nin oylarıyla vekil oldu O, Türklüğü hedef aldı
Dansçı olan Tanbay, yıllarca ABD’de yaşamış. Soros’tan aldığı paralarla gündeme gelen Nadire Mater’in başında bulunduğu “bianet”in “Cumhurbaşkanı adayları” ndan birisi.

DTP’nin “Bin Umut” projesiyle milletvekili seçilen ve daha sonra partisinin başına geçen ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras’ın eşi Zeynep Tanbay, Tempo dergisine ilginç açıklamalarda bulundu. Türkiye’deki azınlıklara iyi muamamele yapılmadığını öne süren Tanbay, “Türkiye’de azınlık olmanın ne kadar zor bir şey olduğu tartışılmaz bir şey” dedi. Aynı zamanda “dansçı”  kimliği ile de tanınan Tanbay,  Türklüğe hakaret eden Orhan Pamuk’u da yere göğe sığdıramadı. Tanbay, röportajını ise tipik bir sözde aydın çıkışı ile bitirdi: “1999’dan beri F tipi cezaevleriyle başlayarak, insan hak ve özgürlükleriyle ilgili hemen her mitinge katıldım. Meclis’e de girdik. Fakat bu bile umut beslememizi sağlamadı. Bu yüzden artık kimse bana, “Ne mutlu Türk’üm diyene” dedirtemez. Demeyen de vatan haini sayılamaz artık...” Tanbay’ın bu açıklamaları siyasiler tarafından tepkiyle karşılandı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, “Ben solcuyum ve ne milletime ne de vatanıma göz diktirmem” dedi. Solun, milliyetçilik, yurtseverlik karşıtı olmadığını kaydeden Selvi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Emperyalist söylem

“Ne mutlu Türk’üm diyene ifadesi etnik, ırkçı, kafatasçı bir ifade değildir. Bir millet tanımı vardır. Ayrıca solcu olmak, ülkesini sömürüye, emperyalizme karşı korumayı gerektirir. Bu tür açıklamalar saptırma amaçlıdır. Ben Arnavut kökenliyim ama gururla, göğsümü gere gere Türk’üm derim. Çünkü ben Türk milletindenim.” İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de bu açıklamaları, “emperyalizm merkezli söylemler” olarak tanımladı. “Çağımızda emperyalizme tavır almak solculuktur” diye konuşan Perinçek, şöyle konuştu:  “Vatanseverlik, milliyetçilik, 200 yıldan beri solculuktur. ’Ne mutlu Türk’üm diyene’tanımı, Türk milletini belirliyor. Etnik bir tanımlama yok, tam tersine etnik bölücülüğü reddediyor. Emperyalizm de bugün Türkiye’yi hedef almış durumda ve bu söylemi ortadan kaldırmaya çalışıyor. Irak’tan sonra Türkiye’yi de parçalamak istiyor. ABD ve AB güdümündeki kuvvetlerin söylemleridir bunlar.”

Kişisel bir rahatsızlık

Açıklamaya MHP’den de tepki geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı  Oktay Vural, Tanbay’ın açıklamalarının amacını aştığını dile getirerek “Bunlar kişisel rahatsızlıklardır. Bu ifade ise sosyolojik bir durumu anlatır. Biz milletimizden rahatsız olmuyoruz. Utanacak bir şeyimiz yok” diye konuştu.

ÖDP karışık Ufuk Uras zorda
Bu arada Ufuk Uras’ın seçim öncesi istifa ederek DTP’nin “Bin Umut” projesiyle milletvekili seçilmesinin ardından ÖDP’de yaşanan kriz aşılamadı. ÖDP’de bin 250 kişinin imzasıyla yayınlanan bildirilerin ardından kongre süreci yaşanacak. Bildiri sahipleri, Uras’ı ve yönetimi AB güdümlü, sol liberal olarak tanımladı. Bildiride “Böyle bir yönelim ‘solda yenilenme’ adına emperyalist sermaye güçlerinin temel yönelimleri doğrultusunda solda yeni bir AKP karikatürü yaratma çabasından başka bir şey olmayacaktır” denildi.