DisneyPlus ve Marvel dizilerini Netflix mi alacak?

DisneyPlus ve Marvel dizilerini Netflix mi alacak?
Netflix, platform içerisinde pek çok Marvel dizisini yayınlıyor. Fakat bunları Disney+ ve Hulu'ya kaptırmaya hiç niyeti yok.

Netflix, Disney’e Marvel sözleşmesini hatırlattı

ShiftDelete - Netflix, uzun bir süredir Marvel dizilerine, filmlerine ve animasyonlarına ev sahipliği yapıyor. Özellikle dizi konusunda Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, Punisher ve The Defenders gibi bazı popüler yapımları barındırıyor. Fakat 10 yılı aşan bir süre önce Marvel’i satın alan Disney, kendi yayın platformu Disney+’ı MCU serisinin ev sahibi yapmak istiyor. 

Netflix, Disney’e Marvel sözleşmesini hatırlattı

Disney+, dünya genelinde genişleme politikası kapsamında, Türkiye’nin de arasında bulunduğu pek çok ülkeye gireceğini açıkladı. Bununla birlikte, dünyanın en çok izlenen içerikleri arasında bulunan Marvel dizileri, filmleri, animasyonları ve çizgi filmlerini, kendi çatısı altında toplamak istiyor.

Ortaya atılan bazı iddialar, önümüzdeki ay içerisinde Netflix’te bulunan 5 Marvel yapımının Disney+ veya Disney’in sahip olduğu diğer akış hizmeti Hulu’ya geleceğini söylüyordu. Fakat Netflix, ilgili içeriklerin sözleşmelerini öne sürerek, yayın haklarının hukuki olarak kendisinde olduğunu belirtiyor. Dolayısıyla bir anlaşma sağlanmadığı takdirde, kimse bu içerikleri Netflix’ten taşıyamaz.

Öte yandan Disney+, X-Men ve Fantastik Dörtlü gibi MCU evreni dışında kalan diğer yapımlarında arasında bulunduğu geniş bir Marvel kütüphanesi hazırlıyor. Bu sebeple yalnızca şimdiye kadar çıkan dizi ve filmleri değil, gelecek Spider-man filmleri gibi içerikleri de şimdiden kendine entegre ediyor.

Dolayısıyla Netflix, Marvel yapımlarıyla anlaşmaları sona erdiğinde hepsini bir bir Disney+ ve Hulu’ya kaptıracak gibi gözüküyor. Fakat bu tip anlaşmalar genelde bir iki yıllık yayın hakları şeklinde yapılmadığı için uzun bir süre boyunca büyük çaplı bir değişim görmeyebiliriz.