O ameliyatı olacaklar dikkat: Hekim ile ilgili önemli ayrıntı açıklandı

O ameliyatı olacaklar dikkat: Hekim ile ilgili önemli ayrıntı açıklandı
Adli Tıp Kurumu’nun TBMM’ye gönderdiği, ölümle biten 34 obezite ameliyatına ilişkin raporu değerlendiren Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Eğitim ve Araştırma Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Halil Alış, önemli uyarılarda bulundu.

Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu’nun TBMM’ye gönderdiği obezite ameliyatlarına ilişkin raporda, merdiven altı kuruluşlarda, hatta Youtube’tan bakılarak ameliyatların yapıldığı bilgisine yer verildi. Raporda, son iki yılda gerçekleşen ve ölümle sonuçlanan 34 obezite ameliyatında hem teşhis hem de hekim hatasının ciddi oranda olduğu tespit edildi.

Rapor, obezite cerrahisinin önemini ve taşıdığı hayati riskleri gözler önüne koydu. Obezite cerrahisinin estetik değil sağlık kaygısı nedeniyle yapılması gerektiğini belirten Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Eğitim ve Araştırma Komisyonu Üyesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Halil Alış, ameliyat olmak isteyen kişileri uyardı.

Prof. Dr. Halil Alış, “İleri düzey laparoskopi bilen ve yıllık 50 vakanın üzerinde ameliyat yapan cerrahların komplikasyon oranları daha düşük. Cerrahın yanı sıra hastanelerin yeterliliklerinin yanında 3. düzey yoğun bakımları olmalı. Yoğun bakımın olmadığı yerlerde bu ameliyatlar yapılamaz” dedi.