Ödenen kiralar, yetim hakkıdır!

Ankara Büyükşehir Belediyesinde Mansur Yavaş seçildiğinden bu yana müfettişler çalışıyor.

Hatırlar mısınız?

Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki ANFA Altınpark İşletmeleri Limited Şirketi 2019 Mayıs ayında yaptığı bir suç duyurusundan haberdar olmuştuk.

Neydi bu suç duyurusu?

Anlatayım.

Adı Hasan Hüseyin Ceylan.

ANKA'nın eski Genel Müdürü…

Melih Gökçek'in Refah Partisinden bu yana en yakın arkadaşlarından biri.

1994'ten önce Gökçek'in Ankara Belediye Başkan adayı yapılması için Erbakan'ı ikna eden isim.

Hatırlarsanız Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman'ın, "3,5 yıldır, yurtiçinde ve yurtdışında hiçbir ticari faaliyetim yoktur" demesine rağmen, Ankara'nın en ünlü alışveriş merkezi Armada'nın ortakları arasında yer aldığı anlaşılmıştı.

Armada'nın ortakları arasında dikkat çeken bir kişi daha var.

O isim Hamide Ceylan. Hasan Hüseyin Ceylan'ın eşi.

Hasan Hüseyin Ceylan'ın Ankara Altındağ Karacaören Mahallesi'nde de 20 dönümlük boş arazisi var. Bu araziyi Büyükşehir Belediyesi'nin ANFA Altınpark İşletmeleri Limited Şirketi'ne 10 yıllığına kiraladı.

ANFA 14 parselden oluşan bu arazileri niye kiralıyor peki?

Alanın fidan yetiştirme, depolanma ve benzeri amaçlarla kullanılması için…

agirel-otobus.png

Melih Gökçek'in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifa etmesinin ardından Hasan Hüseyin Ceylan da sözleşme gereği daha 7 yıllık bir süresi varken ANFA'ya başvuruda bulunarak sözleşmeyi karşılıklı olarak feshetti.

Feshetti ama Mansur Yavaş, başkan seçildikten sonra müfettişlerin soruşturması sonucu yazdıkları rapordan ve Savcılığa intikal eden suç duyurusundan anlıyoruz ki ANFA Şirketi'nin "Fidan yetiştirme ve fidanlık malzemelerinin deposu olarak kullanacağını" gerekçe gösterip kiraladığı 20 dönümlü arazide hiçbir işlem yapmadığı ortaya çıktı.

Ayrıca Melih Gökçek'in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, bağlı kuruluş ANFA Limited Şirketi Hasan Hüseyin Ceylan'a 2015 yılı için 240 bin lira, 2016 yılı için 249 bin 120 lira ve 2017 yılı içinde 289 bin 323 lira toplamda ise 778 Bin 323 TL ödeme yaptı.

Müfettişlerin söz konusu kiralama işlemi hakkındaki başlatılan soruşturmanın raporlarını tamamlamalarının ardından, ANFA'nın avukatları, dönemin ANFA Genel Müdürü Ramazan Arslan, Genel Müdür Yardımcısı Mesut Yaman, İşletmeler Müdürü Muhammed Akgün ve Hasan Hüseyin Ceylan ile birlikte Ceylan'ın ANFA'da Tesisler Müdürü olarak görev yapan yeğeni Enes Erçoban hakkında dolandırıcılık, TCK'ya göre iki ayrı maddeden görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma, nüfuz ticareti ve azmettirme suçlarından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak ismi geçenlerin cezalandırılmasını istedi.

Bu suç duyurusuna bugün takipsizlik kararı verildi!

Bu kapsamda Belediye iştiraki ANFA'nın gerçekleştirdiği bir suç duyurusu doğrultusunda açılan davada hazırlanan bilirkişi raporunu okudukça şaşırdım.

Bilirkişi raporu, aklamak için hazırlansa ancak bu şekilde yazılabilirdi. Sonuçta aklandılar da!

Raporun değerlendirme kısmında "kiralama işlemlerinin ilgili mevzuata uygun olarak yapıldığı, soruşturmaya konu kiralama işinde ihaleye fesat karıştırma yönünden herhangi bir usulsüzlük tespit edilemediği, yine kiralama işleminden dolayı herhangi bir kamu zararı tespiti yapılamadığı" denilmiş…

Pes!

Düşünün bir araziniz var. Size ait araziyi daha önce Genel Müdürlüğünü yaptığınız ve yönetiminde de akrabanızın bulunduğu şirket kiralayacak ve üç yıl boyunca hiçbir şey yapılmadığı halde kira ödenecek. Kiralanan alanın rüzgarlı olduğu fidanlık yapılmaya ve depolamasına uygun olmadığı üç yıl sonra tam da Melih Gökçek istifa ettiği zaman ortaya çıkacak.

Yerseniz.

Bilirkişi de çıkıp "herhangi bir kamu zararı tespit edilemedi" diyor. Herkes suçsuz bulunuyor. Bunca delile rağmen kamu zararı tespiti bulunmuyor. Bu isimler hakkında rapor doğrultusunda takipsizlik kararı veriliyor.

Hakikaten de bunca araştırma ve delile karşılık, bilirkişi raporunda yarım sayfalık bir değerlendirmeyle bu isimlerin aklanmaya çalışılması şüphe yaratıyor.

Benim aklım çok karıştı. Kamuoyu adına da soruyorum…

Hasan Hüseyin Ceylan'ın akrabası Enes Erçoban'ın adı aynı olayda suç isnadı yapılan isimlerden biri…

Öyle ki Erçoban hakkında başka "İhaleye fesat karıştırma iddiası" da var. Yani tek iddia bu değil.

Bu karar alınmadan önce Erçoban'ın Ankara Cumhuriyet Başsavcısını ziyaret etmesi de çok manidar oldu.

Kamu zararının olduğu alenen ortada iken kimsenin hesap vermeden aklanması vicdanlara sığmaz beyefendiler.

Ödenen para kul hakkıdır.

Ödenen o kiralar tüyü bitmemiş yetimin hakkıdır.

Uğur Mumcu'nun da dediği gibi; "Aslanın sırtında hüküm verenler bir gün gelir o aslana yem olmaktan kurtulamazlar."

rapor1.jpgrapor2.jpgrapor3.jpgrapor4.jpgrapor5.jpgrapor6.jpgrapor7.jpgrapor8.jpgrapor9.jpg

Yazarın Diğer Yazıları