AKP’li Faruk Gökkuş’tan pervasız çıkış: Gireceğim tarikatı sana mı soracağım

AKP’li Faruk Gökkuş’tan pervasız çıkış: Gireceğim tarikatı sana mı soracağım
İBB Meclis Üyesi Yıldız, devlet yurtlarının yetersizliği ve artan kiralar nedeniyle ev tutamayan öğrencilerin tarikat yurtlarını tercih etmek zorunda bırakıldığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi eylül ayı 2. oturumu Yenikapı''daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi''nde yapıldı. İYİ Partili Meclis Üyesi Vedat Taylan Yıldız, gündem dışı konuşmasında kentteki öğrenci yurtlarıyla ilgili yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.

Artan ev kiralarının en çok öğrencileri etkilediğini söyleyen Yıldız, devlet yurtlarının yetersiz olması ve artan kiralar nedeniyle ev tutamayan öğrencilerin tarikat yurtlarına yöneldiğini ifade etti.

Millî Eğitim Bakanlığı''ndan verilerle sunum yapan Vedat Taylan Yıldız, yurtlar fiyatları ve ev kiralarının her yerde astronomik biçimde artmış durumda olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Esenyurt''ta 500 lira olan ev kiraları şu an 1500 lira. ''Gençlerin ucuz, temiz ve modern yurtlara ve konutlara erişimi var'' diyebilen var mı? Yok... Hiçbirimiz maalesef bunu diyemiyoruz. Bunun sebebi de şu: 2002 yılında 1.5 milyon üniversite öğrencisi varken şu an 8.2 milyon lisans öğrencisi var.

Bakın öğrenci sayımız 6-7 kat artmış durumda. Ama faaliyet raporlarına göre, 2011 yılında 22 tane Kredi Yurtlar Kurumu''nun yurdu varken, 2021 yılında bu sayı sadece 24''e yükseldi. Bu zamanda 120 tane gökdelen dikiliyor ona karşı bu kadar devlet yurdu açılıyor."

Vedat Taylan Yıldız, özel yurtların kapasitesi 2015''ten sonra büyük ölçüde artarken devlet yurtlarının yerinde saydığını kaydetti. Millî Eğitim Bakanlığı kaynaklarına göre konuştuğunu vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Gençler, ''Bizi tarikat yurtlarına teslim etmeyin'' diyor. Siz bu gençleri kimlerin kucağına atıyorsunuz? Bunlar resmi rakamlar. İlim Yayma Vakfı 3 bin 455 kapasiteli yurt açmış, TÜRGEV 2 bin 396, 1089 Ensar, Hüdayi, Yeni Dünya, Önder İmam Hatipliler ve TÜGVA. Bakın Türk gençlerine layık gördüğünüz tablo bu mu?"

Vedat Taylan Yıldız''ın konuşmasından sonra söz alan AKP Grup Başkanvekili Faruk Gökkuş, "Üniversite öğrencilerine kaliteli hizmet veriyorlar sana ne hangi yurda gidildiğinden" şeklinde cevap verdi. Gökkuş, şöyle konuştu:

"Arkadaş, bildiğim kadarıyla eğitimini Amerika''da yapmış ama Türkiye''de de Türkiye Anayasası''nın 24. maddesi CHP gibi devletçi gibi bir kafa yapısına varmışlar. 24. madde diyor ki: ''Herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Kimse ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz dinî inanç ve kanaatlerini den dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.'' Tarikat yurtlarında üniversite öğrencilerine kaliteli yurt hizmeti veriliyor.

Sana ne benim hangi yurda gireceğimden, sana ne benim hangi dini inançta olduğumdan, sana ne benim hangi tarikata girip girmeyeceğimden. Bu noktada Anayasa''da belirtilen din ve vicdan hürriyeti var. Üniversite öğrencileri kendi tercihleriyle istedikleri yurtta kalabilir. Devlet gücü nispetinde bu ülkeye yurt yaptı. Yurtların kalitelerinin ne kadar arttığını kendisi bilmez. Bizim zamanımızdaki yurtlarda, mesela Atatürk Öğrenci Yurdu''nda kalanlar bilirler, kendisi kalmamıştır."

 

İlgili Haberler