Olimpos’ta talan basitleştirildi

Olimpos’ta talan basitleştirildi
Rant sevdalıları gözünü Antalya'da bulunan Olimpos'a dikti. Bölgenin sit derecesi düşürülerek yapılaşmanın önü açıldı. Yaşam savunucusu Birsen Tanyeri, “Yapılaşmaya açmakla hiçbir yeri koruyamazsınız” dedi.

Likya medeniyetinin en önemli liman şehirlerinden biri olan Olimpos, sahip olduğu tarihsel değerleri, muhteşem sahili, endemik bitkileri ve doğasıyla tüm dünyada biliniyor. 
Antalya'nın Kumluca İlçesi'ndeki köklü tarihe ve eşsiz doğaya sahip Olimpos'ta yapılaşmanın önü açıldı. Dünyaca ünlü 1'inci derece sit alanı olan bölge 3'üncü derece sit alanına dönüştürüldü. 
Aynı adı taşıyan Olimpos Antik Kenti ise 1'inci derece arkeolojik sit alanı olarak korundu. Yaşam savunucusu Birsen Tanyeri kararı “Doğal alanı derecelendirmek hangi akla hizmet? Bir kişi istiyor diye her tarafı paramparça edemezler” dedi.
Birgün Gazetesi'nden Dilara Şimşek'in haberine göre, alınan kararla betonlaşmaya izin verilmeyeceği açıklansa da yapılaşmanın ve yoğunluğun artacağından endişe ediliyor. Kararı değerlendiren yaşam savunucusu Birsen Tanyeri karara, “Tüm sit alanlarını kullanıma nasıl açabiliriz diye düşünüyorlar” diyerek tepki gösterdi.

"KAZI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"

Yapılaşmanın önünün açılacağını ve doğallığın yok edileceğinden endişe duyduğunu dile getiren Tanyeri, “Yapılaşmaya açmak insanların oraya daha fazla gelmesine, yoğunluğa neden olacak. Salda’da olduğu gibi kullanıma açarsanız orayı koruyamazsınız. Ama oraya konaklamayı, yeme içme tesisini koyduğun zaman bu koruma olmuyor artık" dedi.
"Antik kentte kazı çalışmaları sürdürülüyor" diyen Yaşam savunucusu Birsen Tanyeri "Onun dışındaki alanı resmen kullanıma açmak bu karar. Arkeolojik alan dışında kalan alanlar ne olacak? Konaklama tesisi daha çok insan davet eder; o kadar insanın atığı derelere, derelerden de denize akacak, arkeolojik alan da zarar görecek” diye konuştu.
Tanyeri, alınan kararların bilimsellikten uzak olduğunu kaydetti: “Bu kararlar peş peşe gelmeye başladı. Zorlama, günübirlik, bilimsellikten uzak kararlar alıyorlar. Kanun diye bir şey kalmadı. Baktılar ki rant yüksek 'hadi burayı planlayalım' diyorlar. Antalya turizmin gözbebeği deniliyor ama Antalyalıların Konyaaltı sahilinden başka denize girecekleri alan kalmadı.”