​​​​​​​Önemli olan haberi koklamak

İran-ABD arasındaki sıcak saatleri hatırlayın. Suikastlar ve bir sürü saldırı arasında Boeing-737'nin düşüşüne dikkat çekmiştim. Herkesin kaza diye nitelendirdiği olaya işaret ettim. Ukrayna'ya ait yolcu uçağı yeni sayılırdı. Üstelik havalandığı alan da moderndi. Yani her türlü teknolojik donanıma sahipti.

Havacılık uzmanı bir arkadaşıma "Bu düşüş, bana şüpheli geliyor" dediğimde aldığım cevap tek kelime olmuştu; "Bana da." Bugün gelinen nokta ortada.

Birer birer

Önce Kanada Başbakanı ardından İngiltere Başbakanı çok net konuştular "Uçak düşürüldü. Hem de İran füzesiyle. Elimizde kesin deliller var."

İlginç olan, tek ihtiyatlı konuşan ABD Başkanı Trump.

Gazetecilik hayatımda bu tip teşhislerim sıkça tekrarlandı. Habercilikte bir şeyleri sezebilmek en değerli şeydir. Okurlarım ve Tercüman'da birlikte çalıştığım arkadaşlarım bu tip okumalarımı iyi hatırlarlar.

Uyarılar

Başta seçim sonuçları olmak üzere pek çok alanda isabetli uyarılarda bulundum. Naim Süleymanoğlu'nun Avustralya'dayken Türkiye'ye kaçışı bir başka örnektir. Toplantı masasındakiler ve dış haberler sorumlumuz Zafer Atay söylediklerimi çok iyi hatırlarlar. Atay, "Amerika'ya iltica eder"de ısrarcı iken ben "Türkiye'ye gelir" demiştim. Peşinden de ekledim; "Çocuk saf kan Türk. Ataları Karamanoğulları'ndan. Yani evlâd-ı fatihan."

Bu görüşüm medyaya yansıyınca pek çok yabancı gazete ve ajans benden demeç almıştı. Hele Ecevit'in başbakanlığında Bulgaristan'a gidişim şöhretimi daha da artırmıştı.

İmamoğlu

Daha yakın zamana gelince Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul belediye başkan adaylığını hatırlayın. Kılıçdaroğlu tebliğ etmeden 17 gün önce "İstanbul'da Ekrem İmamoğlu kazanır" şeklindeki öngörümü, bu köşede okudunuz.

İzmir'de İhsan Alyanak'ın Osman Kibar, İstanbul'da Nurettin Sözen'in Bedrettin Dalan'ı indirişlerini de yorumuma ekledim.

İmamoğlu'nun ilk seçimde elde ettiği 13 binlik farkı da anımsayın. İkinci kez sandığa gidildiğinde ise "fark daha da açılacak" diyen de bendim. İmamoğlu bu kez Binali Yıldırım'a uzak ara yapmıştı; 806 bin...

Yeni Cumhurbaşkanı

Şimdi hassas soruyu duyar gibi oluyorum, ya Cumhurbaşkanlığı seçimi? Şu yazacaklarımı kesip bir yere saklayın:

"Ekrem İmamoğlu Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olacaktır. Hem de öyle böyle oy alarak değil."

Yeni bir hatırlatma daha yapacağım. 1979'daki üçte bir "Senato yenileme seçimleri" ve birlikte oylanan 5 milletvekilliği yenilenmesi benim için bir başarı öyküsüdür. O gece, gazetede çalışırken Adalet Partisi'nin 32 CHP'nin 11 senatörlük kazanmasında da tahmin rekoru kırmıştım. Kemal Ilıcak'la girdiğimiz "500 bin liralık" iddiayı tahsil etmem mümkün olmadı.

***

Mutfağın gücü

Seçimlerde ibreyi kaydıran her zaman geçim kaygısı olmuştur. Tıpkı şu andaki gibi. Sedat Yıldız'ın yolladığı mesajı beğendim. Küçük bir kısmına katılmasam bile öngörülerini paylaşmak istiyorum. Benden alıntı bir bölümle başlayıp, ilginç tespitler sıralıyor:

Sadece cebini düşünen toplum

"Karadenizli olduğu kıyafet ve şivesinden anlaşılan yaşlı kadının BİM'deki bağırtısına birebir şahit oldum 'Tayyip, hayatım boyunca sana oy verdim. Bundan sonra asla! İlk denememi İmamoğlu ile yaptım. Bundan sonra da öyle davranacağım.' (Kaynak Yeniçağ: Saray enflasyonu -Burhan Ayeri-.)

* Atatürk İlke ve İnkılaplarına yürekten bağlı, Türk bayrağı/Türk devleti/Türk ulusu kavramlarının yüceliğine inanan ve bilimin

ışığında çağdaş yaşamı savunan bir yurttaş kitlesi var, kuşkusuz.

Bu kesim dışında kalanlar için şunları söylemek istiyorum; "Eğitim, yargı, kuvvetler ayrılığı, çelişkiler vb. konularında şikayet eden kaç AKP seçmeni gördünüz? Bana hiç denk gelmedi de. Peki ne oluyor da tepki artıyor, oyları düşüyor? Yıllardır oy yağdıranlar birdenbire yapılan hataların farkına mı vardılar?

Hayır.

Gerçek

Karınları acıktı, enflasyon, işsiz sayısı 8 milyon 400 bini aştı, ceplerini yakmaya başladı,

Bugün öyle ya da böyle ceplerine para girsin, borçları ödensin. Ekonomik sıkıntıları giderilsin ve yarın seçim yapılsın... Yine AKP'ye oy vermekten vaz geçerler mi?

Değişmesi gereken sadece iktidar değil, sorunumuz çok daha derin."

GÜNÜN SÖZÜ

İnsanın başka işi yoksa, sevmekten de bıkar. Kemal Tahir

 

Yazarın Diğer Yazıları